I CRNOGORCI TRAŽE JAVNU BAZU PEDOFILA: U više gradova protesti zbog seksualnog uznemiravanja dece

S. ĐOKIĆ - M. SEKULOVIĆ

13. 04. 2021. u 08:49

NEMA više vremena za čekanje - poruka je Kristine Mihailović iz Udruženja "Roditelji", nakon slučaja seksulanog napastvovanja devetogodišnje devojčice od strane komunalnog policajca R. O.

И ЦРНОГОРЦИ ТРАЖЕ ЈАВНУ БАЗУ ПЕДОФИЛА: У више градова протести због сексуалног узнемиравања деце

Foto: Depositphotos

To je ujedno razlog zbog čega su se u više crnogorskih gradova okupili građani kako bi izrazili protest zbog ovakvog ponašanja, malih zatvorskih kazni i činjenice da Crna Gora nema registar pedofila.

- Udruženje "Roditelji" već godinama traži od nadležnih da se pooštri kaznena politika, da nema olakšavajućih okolnosti, da počinioci krivičnih dela ne budu osuđeni ispod zakonskog minimuma, da se obezbedi podrška žrtvama i njihovim porodicama i da se nadziru prestupnici - kaže Mihailovićeva.

Konvenciju o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Saveta Evrope, Crna Gora je potpisala još 2009. Tada su se obavezali da će napraviti bazu lica osuđenih za krivična dela protiv polne slobode učinjena nad decom, a na neophodnost tog registra opominjao ih je i ombudsman.

- Registar je napravljen ali kako funkcioniše to javnosti nije poznato - ističe Mihailovićeva.

Ona dodaje da su uputili zahtev premijeru Zdravku Krivokapiću da se u što hitnijem roku počne realizacija neophodnih koraka, kako bi se deci pružila sigurnost.

PROTEST U BIJELOM POLjU

Foto: S. Đokić

PREDSEDNIK nevladine organizacije "Euromost" Almer Mekić, koji se u znak protesta pridružio sugrađanima ispred zgrade bjelopoljskog Osnovnog državnog tužilaštva, pozvao je Vladu Crne Gore, premijera Krivokapića i sve političke partije da budu jedinstveni u tome da se preko Ministarstva pravde u hitnom postupku izmeni Krivični zakonik.

- Skandalozno je da se za ovakve zločine nad decom okrivljeni može kazniti novčano ili kaznom do dve godine zatvora - kazao je Mekić.

Poslednji slučaj seksulanog napastvovanja zaprepastio je javnost, jer je, prema sumnjama istražitelja dvadesetšestogodišnji R. O. početkom aprila, u podgoričkom naselju Stari aerodrom obljubio devetogodišnjakinju. Nakon hapšenja, pritvor mu je određen zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju na opravdanu bojazan da bi u slučaju da se nađe na slobodi mogao ponoviti krivično delo, pojašnjeno je u Osnovnom sudu.

Dva meseca ranije službenik Uprave policije Ž. R. (41) je u blizini Železničke stanice u Podgorici seksualno napastvovao dečaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati