RODITELJI SVE ČEŠĆE ODLAŽU MMR VAKCINU: Prepolovljen procenat dece vakcinisane protiv malih boginja, zauški

I. D. STOJADINOVIĆ

31. 03. 2021. u 08:38

NAKON što je zdravstvena struka početkom meseca upozorila javnost da, zbog malog broja dece vakcinisane MMR vakcinom, preti epidemija malih boginja, broj imunizovanih mališana porastao je za 690.

РОДИТЕЉИ СВЕ ЧЕШЋЕ ОДЛАЖУ ММР ВАКЦИНУ: Преполовљен проценат деце вакцинисане против малих богиња, заушки

Foto Arhiva

Ipak, procenat pelcovane dece daleko je od onog pre 10 godina. Na mali odziv za vakcinaciju, kako navode u Domu zdravlja Podgorica, uticala je i epidemija virusa korona, ali očekuju da će kampanja Ministarstva zdravlja dati rezultat, te da će odziv biti veći.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju drastičan pad broja dece vakcinisane protiv malih boginja, zaušaka i rubeole (MMR) od 2011. godine kada je procenat imunizacije bio 91 odsto. Taj broj se do 2019. godine gotovo prepolovio i iznosio je 42 odsto, navodi SZO. Podaci za prošlu godinu još uvek nisu dostupni, ali prema proceni Instituta za javno zdravlje, broj dece koji je primio MMR vakcinu kreće se oko 20 odsto. Međutim, rok za vakcinisanje dece rođene 2020. još traje.

Foto Arhiva

Da pad broja vakcinisane dece MMR vakcinom može da dovede do pojave epidemije morbila, što bi u ovom trenutku bilo veoma opasno po zdravstveni sistem i decu, zbog povećanog rizika od komplikacija, poručio je načelnik pedijatrije Doma zdravlja Podgorica dr Momčilo Vukčević. On smatra i da je pandemija virusa korona uticala na to da broj vakcinisane dece bude manji.

PREPREKA I KORONA

DA dodatnu prepreku za MMR vakcinaciju predstavlja pandemija virusa korona smatra i Huan Santander, šef predstavništva Unicefa u Crnoj Gori.

- Mere opšteg zatvaranja, organičenja u pogledu transporta, strah od infekcije virusom korona faktori su koji su doprineli tome da roditelji odlažu rutinsku imunizaciju dece. Ne smemo dozvoliti da naša borba protiv jedne smrtonosne bolesti bude nauštrb naše borbe protiv druge - poručio je Santander.

Roditelji sve češće odlažu vakcinaciju MMR-om dok dete ne napuni dve godine, kazala je za "Novosti" Podgoričanka Dragana M. Kako navodi, njeno starije dete primilo je vakcinu tek nakon drugog rođendana, a sa mlađim, rođenim 2019. planira da postupi isto.

- Pedijatar nije insistirao, niti je to predstavljalo problem, većina roditelja koje poznajem isto je postupila. Uglavnom se čeka da dete počne lepo da govori i da bude potpuno zdravo. Sve češće se čuje da se neko dete razvijalo normalno, a da se nakon druge godine ustanovi neki vid autizma, zato veliki broj roditelja neko vreme odlaže vakcinaciju, što ne znači i da smo protiv vakcinacije - kaže sagovornica "Novosti".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!