SVETSKI PUTNIK - SEOSKI DOKTOR: Sećanja na dr Deana Jovićevića (1950-2021), iz Bara, koji je plovio morima sveta radeći kao brodski lekar

Biljana Dabić

28. 03. 2021. u 07:13

OMILjENI doktor u Virpazaru, kasnije uvaženi brodski lekar na italijanskoj pomorskoj kompaniji MSC, dr Dean Jovićević, poliglota koji je govorio četiri svetska jezika, preminuo je 2. marta, u Baru, u 71. godini, od posledica virusa korona.

СВЕТСКИ ПУТНИК - СЕОСКИ ДОКТОР: Сећања на др Деана Јовићевића (1950-2021), из Бара, који је пловио морима света радећи као бродски лекар

Dr Dean (desno), brodski lekar na MSC / Foto privatna arhiva

Ponosio se svojim korenima i Rijekom Crnojevića, lepotama Skadarskog jezera. Video je dr Dean ceo svet: civilizovanu Evropu, divlju Afriku, daleku Ameriku, mnogoljudnu Aziju... ali se sa posebnom radošću vraćao u Virpazar. Zbog njega su tu dolazile diplomate, potomci kraljevskih porodica, glumci, pisci, ekolozi...

Kao dete lekara, rodio se u Risnu 1950. A, kao da mu je bilo "zapisano" da putuje, prvo zbog očevog, pa svog zanimanja. Nakon, kako je govorio, "godišnjih" selidbi, od Boke, Podgorice, Berana, Pljevlja, Nikšića..., trinaestogodišnji osnovac sa roditeljima se obreo u Etiopiji. U ovoj afričkoj zemlji je završio osnovnu školu, pa engleski i francuski koledž.

- Govorili su mi da sam darovito dete. Prvi put u stranim školima sam čuo da posedujem intelektualnu znatiželju. Otac bi znao da kaže: "Pazi, to može skupo da košta!" Maštali smo da se školujem u Kembridžu. Ali, desilo se nešto što nisam mogao da razumem u tim godinama: vratili smo se u Jugoslaviju, Medicinski fakultet sam upisao i završio u Nišu - pričao je dr Dean Jovićević.

ČINI se da u njegovom životu ništa nije bilo slučajno, pa ni činjenica da je na njegov povratak Virpazar "čekao" punih 20 godina.

Foto privatna arhiva

- Virpazar nije imao lekara. Povremeno bi ordinirao neko od doktora sa strane, a dve decenije je bio raspisan konkurs za lekara. To mesto je sudbinski mene čekalo. Baš u Virpazaru sam osnovao porodicu, sa suprugom Smiljom izrodio troje dece: Unu, Saru i Luku - pričao je sa nostalgijom o tom vremenu. - Seoski lekar! Ja se tim periodom moje prakse izuzetno ponosim. Kad sam došao u Virpazar sreo sam interesantne ljude, znao sam i kad su mi naklonjeni, i kad me obmanjuju, a znao sam i da ovo mesto ima tu neverovatnu, neotkrivenu prirodu i odličnu klimu.

I o ćudima mora je znao više nego mnogi pomorci koji su dugo plovili. A, kao da je uvek išao ispred svog vremena. Tako je bio jedan od prvih sa balkanskih prostora koji je pošao da plovi kao brodski lekar.

- Videti svet je neprocenjivo bogatstvo. Upoznati ljude u neobičnim situacijama pomaže u kreiranju samospoznaje i stavova prema životu. Putovati ne znači samo upoznati nepoznato, nego biti i svedok mnogih tajni i misterija - pričao je dr Dean, vrhunski intelektualac širokog obrazovanja od koga se mnogo toga moglo naučiti.

RETKI, veliki ljudi imaju dar da pojednostave život. "Seoski lekar" je to maestralno umeo. Kad bi se dotakao gena, pričao je o dedi koji je bio ađutant kralja Nikole.

- Kad je knjaz Nikola morao da ode u emigraciju, ađutant je ostao sa njim. Deda je imao običaj da sakuplja, zapaža, beleži, nekakvim širokim pogledom. Geni su to. Zajednički nam je taj globalni pogled na svet koji nas okružuje. Za mene, najvrednije što je ostalo od dede je to što je zapisao. Mali dnevnik u kome je beležio zapažanja sa putovanja po Evropi, Turskoj, u raznim zemljama gdje je putovao sa knjazom - pričao je omiljeni lekar dr Dean Jovićević.

Sa princom Tomislavom i princezom Lindom Karađorđević na krstarenju Skadarskim jezerom / Foto privatna arhiva

I EKOLOG I HUMANISTA

DOBRIM delima, spasenim životima čiji broj ostaje večita nepoznanica odanog i posvećenog lekara, aktivnostima na zaštiti životne sredine, mnogo je zadužio Crnu Goru. Iza sadržajne biografije lekara mnogo je priznanja: dr Dean Jovićević sa adresom u Virpazaru je počasni građanin Linkolna (SAD), dobitnik "Zlatnog Hipokrata"... Član Malteških vitezova. Bio je i kandidat za predsednika Jugoslavije 1991. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni