OVO JE PRAZNIK LEPOTE BOŽJE: Beseda episkopa Joanikija na prvu nedelju časnog posta u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama

M.S.

21. 03. 2021. u 18:11

EPISKOP Jaonikije u besedi na prvu nedelju časnog posta-Nedelju Pravoslavlja u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama

ОВО ЈЕ ПРАЗНИК ЛЕПОТЕ БОЖЈЕ: Беседа епископа Јоаникија на прву недељу часног поста  у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама

Foto: M.S.

Ovo je praznik lepote Božje kojom je On ukrasio ovaj svet, a ta lepota Božja posebno se vidi na našim svetim službama i u našim hramovima. Tu lepotu Božju ispovedamo jednako jevanjem i slikanjem ikona i svim onim što činimo na našim bogosluženjima. Pevanje je lijepo za naš sluh, oplemenjuje ljudsko biće i uzdiže ga da može da se osposobi da sluša reč Božju i da je prima. Isto tako, naše oči se oplemenjuju preko lepote Božje izobražene na svetim ikonama.

Ovo je u arhipastirskom slovu kazao Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, posle liturgije koju je služio u prvu nedelju Časnog posta - Nedelju Pravoslavlja, služen u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama.

Foto: M.S.

- Praznik Nedelje Pravoslavlja ustanovljen je povodom završetka velike krize i razdora u Crkvi, koji je trajao više od stotinu godina, u vrijeme ikonoborstva.Tada su se pojavili, pod uticajem Jevreja i muslimana, neki hrišćani, ali, nažalost, već nepravoslavni, te su počeli izbacivati ikone, gaziti ih, skrnaviti, pa su zbog toga nastale, ne samo svađe i podele, nego i raskoli. U jednoj crkvenoj, bogoslužbenoj knjizi kaže se da je Gospod na ovaj dan, kada je Crkva izmirena i kada su opet vraćene ikone i proslavljeno ovaploćenje Hristovo preko ikona, Gospod, opet, sastavio razdeljene udove Crkve u jedan organizam, opet se Crkva sjedinila, besedio je episkop Joanikije, po čijim rečima takva iskušenja od ovog sveta dolaze periodično, pa uđu i u Crkvu.

- To su najteža iskušenja, sve drugo je lakše; lakše je kad je Crkva gonjena od zemaljskih vlasti nego kad je počnu razdiarti neka iskušenja iznutra. Od toga Bog da nas sačuva i od svakog iskušenja, poručio je vladika Joanikije, koji je članovima dečijeg crkvenog hora „Mladenci“ i njihovoj dirigentkinji čestitao prvu godišnjicu rada, pevanja u slavu Božju.

Foto: M.S.

- Danas imamo poseban razlog za radost, naš dečji hor, a deca su radost ovog sveta, radost Božja, radost roditelja, radost Crkve, počeo je da radi u najtežim uslovima, baš kad je korona počela. Korona je dosta usporila njihov rad, međutim, ipak je horovođa Anđela Brajović sa decom redovno vežbala i danas su, na ovaj divni, veliki praznik došli da nam pevaju prvu arhijerejsku Liturgiju u ovom svetom hramu. Baš lepo, na praznik ikona, na Čistu nedelju, čiste dečje duše da zapevaju kao anđeli, a vodi ih profesorica Anđela, što takođe ima simbolike. Neka bude srećna prva slava ovom dečjem horu, neka redovno pjevaju u slavu Božju, neka se raduju i uzrastaju u svakom dobru i u ljepoti Božjoj u sve dane života njihovog. Amin. Bože daj, na mnogaja leta, poručio je episkop budimljansko-nikšićki  Joanikije.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu