EPIDEMIOLOG VOJINOVIĆ UPOZORAVA: I oni koji su primili vakcinu moraju poštovati mere, daleko smo od kolektivnog imuniteta

B.D.

27. 02. 2021. u 20:47

U OPŠTOJ bolnici Bar počela je vakcinacija. Epidemiolog dr Zoran Vojinović nije optimističan po pitanju trenutne epidemiološke situacije i pored toga što je počela vakcinacija protiv koronavirusa.

ЕПИДЕМИОЛОГ ВОЈИНОВИЋ УПОЗОРАВА: И они који су примили вакцину морају поштовати мере, далеко смо од колективног имунитета

Foto: B.D.

- Za stvaranje imuniteta je potrebno mesec do mesec i po nakon primanja druge doze. Ako primate vakcinu danas, drugu dozu za tri nedelje to znači da za stvaranje imuniteta trebamo sačekati do kraja aprila, početka maja. U međuvremenu i  dalje nismo zaštićeni od koronavirusa i neophodno je  poštovati  mere: higijena ruku, distanca i nošenje maski. Moram  istaći da bi dostigli kolektivni imunuitet potrebno je da bude vakcinisano i razvije se imunitet kod 70 % naše populacije, zaključuje epidemiolog.

- Od Montefarma smo dobili 75 doza ruske vakcine protiv korona virusa – Sputnjik V. Prema ranije napravljenom planu, definisali  smo prioritete – ko prvi treba da primi vakcine. To su naravno osobe koje rade u crvenoj kovid zoni: lekari, medicinske sestre i tehničari, nemedicinsko osoblje, i vozači, dok onda sledele ostali zaposleni u Opštoj bolnici. Oko 150 osoba se prijavilo za vakcinaciju u Opštoj bolnici. Za sada smo vakcinisali 58 zaposlenih. Očekujemo još doza od ruske vakcine, kao i od kineske vakcine, kazao je dr Vojinović ističući da se preporuke i mere trebaju poštovati i nakon primljene vakcine dok ne dostignemo kolektivni imunitet kako bi sačuvali sopstveno zdravlje, kao i zdravlje ljudi oko nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir