GRANICA GODINU I PO BEZ NADZORA: Evropska komisija traži odgovore od nadležnih u vezi sa milionskom proneverom u MUP

V. K. - S. Đ.

20. 02. 2021. u 08:38

VEST koju je saopštio potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović da je otkrivena pronevera više od milion evra u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, pri nabavci opreme za praćenje granica, čula se do Brisela.

ГРАНИЦА ГОДИНУ И ПО БЕЗ НАДЗОРА: Европска комисија тражи одговоре од надлежних у вези са милионском проневером у МУП

Foto Vlada Crne Gore

Radi se o sredstvima Evropske unije dobijenim kroz Šengenski akcioni plan. Abazović je naveo da oprema koja je kupljena za taj novac u vreme dok je ministar bio Mevludin Nuhodžić (DPS) ne radi više od godinu i po dana!

- Što je direktno u vezi sa stanjem na graničnim pojasevima i MUP je preuzeo sve aktivnosti na sebe da, nakon što je otkrivena ova zloupotreba, u potpunosti zaštiti granični pojas i samim tim bezbednost građana Crne Gore. Možete da zamislite, jer nemamo evidentne dokaze, kolika je bila mogućnost da se u prethodnom periodu, dok oprema nije radila, moglo švercovati, što niko nije mogao da isprati - rekao je Abazović.

U međuvremenu se oglasila portparolka EK Ana Pisonero Hernandes, ističući da Evropska komisija očekuje da svi navodi o proneveri sredstava EU dobiju kredibilne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore. Ona je podsetila da je EU, u skladu sa zahtevima Šengenskog ugovora, obezbedila sredstva Crnoj Gori kroz program budžetske podrške.

- U okviru ovog programa, Ministarstvu finansija je obezbeđena bespovratna finansijska pomoć kojom Crna Gora nezavisno upravlja. Za nabavke su u celosti odgovorne državne vlasti i njima se upravlja u skladu sa zakonskim propisima Crne Gore, navela je Pisonerova, dodajući da EU ne nadgleda korišćenje sredstava, već procenjuje napredak u sprovođenju Akcionog plana države za unapređenje bezbednosti na granicama, prema dogovorenim merilima.

Državni sekretar u MUP-u, Rade Milošević, saopštio je da kupljena oprema nije radila!

- Nabavljena je mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od one koja je naplaćena, a firma koja je dobila tender, kako se sumnja, uklonila je nalepnice sa opreme koja je nabavljena i zalepila nalepnice renomiranih firmi! Ovo je skandal bez presedana - ocenio je Milošević. - Sektor granične policije tražio je od MUP-a da se poništi tender, jer su smatrali da ova oprema ne odgovara njihovim potrebama i to nije urađeno. MUP je 180 dana krio dokumentaciju od komisije koja je formirana kako se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i kako ne bi mogli naplatiti štetu. Oprema ne radi više od godinu i po dana, radila je samo dva dana kada je trebalo da se prikaže kako je sve urađeno.

U međuvremenu, reagovali su iz komisije, ističući da je tenderska dokumentacija javno objavljena na portalu Uprave za javne nabavke, i da je nakon sprovođenja procedure, u skladu sa zakonskim rokovima, donesena odluka o izboru ponuđača i objavljena na sajtu, na osnovu koje je potpisan ugovor u ukupnom iznosu od 1.114.850 evra, čime je okončan rad komisije. Ističu da su u spetembru 2020. službenici MUP-a kontrolisali sisteme radara, termalne i optičke kamere na Crnom rtu i Obosniku i da su utvrdili da je u punoj funkciji sistem na Crnom rtu, dok je na lokaciji Obosnik u punoj funkciji bila termalna i optička kamera, a radar je van funkcije "iz objektivnih razloga".

NUHODžIĆ: TENDERI TRANSPARENTNI

BIVŠI ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je da su svi tenderi realizovani za vreme njegovog mandata javno objavljeni i sprovedeni u transparentnom postupku i pozvao nadležne da to provere.

- Ne ulazeći u motive "zaključaka" govornika, mislim da niko ne može poverovati da smo imali tako neozbiljan odnos da organizujemo aktiviranje sistema koji nije bio ispravan - ističe u reagovanju Nuhodžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)