DOSTA SU TRI MANDATA: Smene direktora domova zdravlja, bolnica i Zavoda za transfuziju

Z. Z.

03. 02. 2021. u 06:34

NA snazi je inovirani Zakon o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem će oni kojima teče treći mandat morati da odu sa rukovodećih funkcija.

ДОСТА СУ ТРИ МАНДАТА: Смене директора домова здравља, болница и Завода за трансфузију

Foto RTV Budva

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da to znači će mesta morati da napuste direktori domova zdravlja, bolnica i Zavoda za transfuziju.

- Direktoru prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti prestaje mandat ukoliko je na toj funkciji bio više od dva puta u kontinuitetu ili sa prekidima. Izbor novih je u nadležnosti države odnosno opštine koja je osnivač ustanove. Izbor novih direktora biće u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu Zakona - precizirano je u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Prema dosadašnjoj analizi, treći mandat teče Iliji Ašaninu iz Opšte bolnice u Nikšiću, zatim Gordani Reljić u Bolnici za plućne bolesti "Brezovik". Takođe i Nebojši Kavariću, direktoru Doma zdravlja u Podgorici, ali i Budimiru Dabetiću iz beranske bolnice. Više mandata koristili su i Pavle Marinković iz ulcinjkog doma zdravlja, te Dragosav Tomanović iz barske bolnice. Na spisku je i Biserka Bulatović iz Bijelog Polja, Omer Šahmanović iz Plava, Ilhan Tursumović iz Pljevalja, te dugogodišnja direktorka Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović.

Podsećamo, izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti predložili su poslanici nove parlamentarne većine Branka Bošnjak, Slaven Radunović, Boris Bogdanović, Dragan Ivanović i Miloš Konatar. Prema Zakonu, propisano je da direktore zdravstvenih ustanova imenuje i razrešava ministar, a na osnovu javnog konkursa. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)