RIBA UGINULA ODGOVORNIH NEMA: Tužilac odustao od krivičnog gonjenja optuženih za pomor ribe

M. D.

19. 01. 2021. u 16:47

S obzirom da lice koje je uzelo uzorke vode nije imalo akreditaciju za ovu oblast ispitivanja pouzdanost ovih analiza nije dovoljna da bi se koristili kao jedan od glavnih dokaza u ovom predmetu- saopštila je Didanović.

РИБА УГИНУЛА ОДГОВОРНИХ НЕМА: Тужилац одустао од кривичног гоњења оптужених за помор рибе

Foto: SRK Lipljen

Osnovni državni tužilac, Milivije Tomčić odustao je od daljeg krivičnog gonjenja optuženih za ekološki incident koji se desio 4. jula 2019. godine, kada je došlo do pomora ribe u rekama Ćehotini i Vezišnici.

Tužilac je, na ročištu pred pljevaskim sudom, odustao od optužnog predloga, koji je ranije podneo protiv odgovornih iz Termoelektrane "Pljevlja" za ispuštanje otrovnih materija u pljevaljske vodotoke, nakon što je veštak ekološke struke, Snežana Didanović promenila nalaz koji je prvobitno dala Tužilaštvu i Sudu.

-S obzirom da lice koje je uzelo uzorke vode nije imalo akreditaciju za ovu oblast ispitivanja pouzdanost ovih analiza nije dovoljna da bi se koristili kao jedan od glavnih dokaza u ovom predmetu- saopštila je Didanović i objasnila da je te činjenice saznala tek tokom postupka pred Osnovnim sudom u Pljevljima.

ŠTETA

Šteta koja je nastala pomorom ribe početkom jula 2019. godine, u rekama Vezišnici i Ćehotini, je 354 650 evra. To je tada utvrdila komisija koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Tada je saopšteno da je u reci Ćehotini u dužini od 14 kilometara nizvodno potpuno uništen biljni i životinjski svet.
EPCG se tada obavezala da isplati štetu Sportsko ribolovnom klubu "Lipljen" koji gazduje pljevaskim vodama čime je indirektno priznala odgovornost za ovaj incident.Međutim na suđenju koje je kasnije došlo svi optuženi kao i EPCG kao pravni subjekat negirali odgovornost za ovaj ekološki incident.

Na pitanje Tužioca da li ispuštanje otpadnih voda iz TE "Pljevlja" neposredni uzrok pomora ribe , uništenja biljnog io životinjskog sveta u koritima pljevaljskih reka Didanović je odgovorila da se to sa sigurnošću ne može utvrditi usled nedostatka pouzdanih analiza vode i da se tu ne može isključiti kumulativni efekat ostalih zagađivača pljevaljskih vodotoka.

U svom prvobitnom nalazu Didanović je bila navela da je do pomora ribe došlo zbog ispuštanja otpadnih voda sa deponije Maljevac na kojoj već 37 godina Termoeletrana odlaže pepeo I šljaku koji nastaju ka nusprodukt rada pljevaljskog bloka.

Tokom postupka pred sudom, niko nije sporio da je TE "Pljevlja", kada se desio ekološki incident i pomor ribe, ispustila ocedne vode sa deponije ali su od početka optuženi negirali činjenicu da je ta voda izazvala pomor ribe u pljevaskim vodotocima.

Tužilaštvo u Pljevljima tokom 2019. godine podnelo je Osnovnom sudu u tom gradu optužni predlog protiv četvorice odgovornih u Termoelektrani Pljevlja zbog ispuštanja otrovnih materija u reku Ćehotinu 4. jula, što je, prema optužnom predlogi, izazvalo uginuće ribljeg fonda u reci Vezišnici i Ćehotini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna