NEZAKONITO POSTUPANJE PODGORIČKIH VLASTI: Dali plac Miraševoj "crkvi", advokat Mitropolije o poništenju te odluke

V. K.

18. 12. 2020. u 18:42

ADVOKAT i član Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić povodom odluke Skupštine glavnog grada Podgorice da ustupi plac za izgradnju objekta kanonski nepriznate „Crnogorske pravoslavne crkve“, koju je kasnije poništila Vlada Zdravka Krivokapića, kaže za „Novosti“ da je ta odluka nove izvršne vlasti u potpunosti ispravna.

НЕЗАКОНИТО ПОСТУПАЊЕ ПОДГОРИЧКИХ ВЛАСТИ: Дали плац Мирашевој цркви, адвокат Митрополије о поништењу те одлуке

Foto: Printskrin

- Vlada je postupila po zakonu o državnoj imovini i primenila propis na pravilan način kada je stavila van snage saglasnost ranijeg saziva Vlade na odluku Glavnog grada da samo jednoj verskoj zajednici dodeli plac za izradu verskog objekta. Smatram da je na ovaj način Skupština glavnog grada i glavni grad kao organ lokalne uprave  diskriminisao sve druge verske zajednice u odnosu na samo jednu kojoj je dao plac. To je nedopustivo, nezakonito i neustavno postupanje još uvek aktuelne lokalne vlasti u Podgorici, pa stoga smatram da je odluka Vlade potpuno zakonita - kaže Kavarić, dodajući da u slučaju da lokalna vlast to ne učini onda bit tada ušla u zonu krivične odgovornosti.

Dalibor Kavarić/Foto: V. K.

 

- Zato što po zakonu o državnoj imovini na odluke organa lokalne uprave o raspolaganju sa nekretninama Vlada Crne Gore daje konačnu saglasnost. Dakle, ne postoji ni formalna, a ni teorijska mogućnost da bilo koja lokalna uprava, pa ni ova aktuelna u glavnom gradu sprovede u delo odluku na kojoj Vlada kao najviši organ izvršne vlasti ne daje saglasnost o navedenom zakonu o državnoj imovini. Očekujem od svakog poslanika i odbornika u lokalnoj samoupravi da glasa po zakonu, svojoj savesti i prema svojim obavezama, ali i prema Ustavu Crne Gore prema kome sve verske zajednice imaju ista prava i obaveze. Ako neka verska zajednica dobija besplatno nešto u svojini ili na korišćenje onda takvo pravo treba dati i svim drugim verskim zajednica koje postoje u Crnoj Gori. Dakle, ne vidim da bilo ko od nas zadire u savest i u političku volju bilo kog poslanika i odbornika, ali se i od njih očekuje da imaju isti tretman premaa svim verskim zajednicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)