AMNESTIJOM NA PRESUDU: Šta čeka Mandića i Kneževića ako im bude potvrđena kazna

V. KADIĆ

17. 12. 2020. u 07:38

MINISTAR pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, najavio je mogućnost donošenja Zakona o amnestiji, ukoliko se desi da Apelacioni sud potvrdi prvostepene presude za pokušaj terorizma liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Oni su, kao što je poznato, prvostepenom presudom osuđeni na po pet godina zatvora.

АМНЕСТИЈОМ НА ПРЕСУДУ: Шта чека Мандића и Кнежевића ако им буде потврђена казна

PROCES Milan Knežević i Andrija Mandić

- Od samog početka, barem u onom delu u kojem su optuženi politički lideri, taj postupak je pun stvari koje predstavljaju pravni skandal. Imamo situaciju da svedoci menjaju iskaze, pa se govori u jednom momentu i o tajnim dokazima. U slučaju presude postoji mogućnost institucionalnog odgovora - skupštinska većina može da razmišlja o usvajanju Zakona o amnestiji - izjavio je Leposavić.

Mandić i Knežević, s druge strane, očekuju oslobađajuću presudu.

- Sve osim toga, mi ćemo smatrati napadom na nas - kazao je Mandić.

Milan Knežević je na konferenciji za štampu predstavio dokument za koji tvrdi da je izjava Džozefa Asada, okrivljenog u procesu "državni udar", u kome govori da se nikada nije sreo sa članovima opozicije iz Crne Gore, da nije učestvovao u izbornoj kampanji, kao i da nije u Crnu Goru unosio opremu za bezbednost i praćenje.

Asad je kazao i da je Specijalni državni tužilac njegovom advokatu dao prethodno pripremljenu izjavu i fotografije tih lica kako bi ih lažno optužio.

- Ja ni u kom stadijumu nisam dao takvu izjavu, niti bih dao bilo kakvu izjavu koja vodi ka lažnoj optužbi. Iz tog razloga me je SDT naknadno optužio i meni i članovima moje porodice pretio krivičnim gonjenjem - stoji u izjavi Džozefa Asada, prenosi Knežević, dodajući da kada je Asad odbio da svedoči u predmetu "državni udar" - postao je okrivljeni.

Knežević je optužio bivšeg šefa crnogorske diplomatije Srđana Darmanovića da je učestvovao "u kriminalnoj montaži ovog slučaja", jer je, kako navodi, u Njujorku obećao da će Asad biti samo svedok, da bi nakon toga bio uhapšen u Abu Dabiju.

- U ovom slučaju učestvovao je i bivši ministar pravde Zoran Pažin i SDT Milivoje Katnić kao egzekutor - saopštio je Knežević, upućujući poziv predsednici Udruženja sudija Hasniji Simonović da reaguje na ove optužbe. - Pitam se da li će ispitati Pažina i Darmanovića? Da li će reagovati na optužbe Mila Đukanovića da će biti presude protiv lidera DF-a?

PRORUSKE OPOZICIONE VOĐE

- OVA hapšenja i naknadne optužbe dovele su do bojkota skupštinskih zasedanja od strane opozicionih partija. U junu 2017. podignuta je optužnica protiv 14 lica, uključujući i dva ruska državljanina i dvojicu proruskih opozicionih vođa - navodi se u informaciji, uz konstataciju da je Viši sud u Podgorici izrekao presudu u maju 2019. godine u kojom je proglasio krivim 13 osoba za pokušaj državnog udara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri