ZAJME DA VRATE DUGOVE: Prvo zaduživanje nove vlasti, u vrednosti od 750 miliona evra, podiglo tenzije u Podgorici

V. KADIĆ

12. 12. 2020. u 12:07

NOVA Vlada Crne Gore zadužila je državu 750 miliona evra emitujući obveznice na međunarodnom tržištu.

ЗАЈМЕ ДА ВРАТЕ ДУГОВЕ: Прво задуживање нове власти, у вредности од 750 милиона евра, подигло тензије у Подгорици

Foto Vlada CG

Ova pozajmica u jednom danu je najveća u istoriji Montenegra, jer doskorašnja vlast je emisijom obveznica pozajmljivala 500 miliona evra u minule dve godine! Ministar finansija Milojko Spajić, saopštio je da je izbegnut bankrot, a da će se novac koristiti za vraćanje starih dugova.

- Sa novom pozajmicom, dug će preći 100 odsto BDP-a. Većina novca ide na stare dugove bivše vlasti i deficit budžeta. Zasad je izbegnut aranžman sa MMF, koji bi zahtevao dublje rezove u administraciji i potrošnji - izjavio je premijer Zdravko Krivokapić.

Ministri finansija Milojko Spajić i ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kazali su da će se taj novac koristiti za vraćanje starih dugova sa veoma nepovoljnim kamatama i koji opterećuju budžet.

- Bukvalno nam prave deficit, jer su veoma skupe kamate! Ovako vraćamo stare kredite sa novim parama, mnogo jeftinijim i mnogo povoljnijim. Imaćemo dovoljno novca da investiramo u rast sledeće godine - poručili su ministri.

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, pitao je predsednika Vlade i ministra finansija: "Koliko od tih 750 miliona evra ide na pokrivanje tekućeg i budućeg budžetskog deficta i za koliko je uvećano stanje javnog duga u odnosu na BDP, a koliko novca je namenjeno za zamenu starih kredita novim zaduženjima?"

- Kako se desilo da Srbija na finansijskom tržištu dobije novac sa kamatom 1,06 odsto, a Crna Gora gotovo tri puta nepovoljnije, po čak 2,875 odsto - pita Mandić.

- Da li su baš toliko nestabilne naše javne finansije?

POSAO ZA TUŽILAŠTVO?

JEDAN od lidera DF-a Nebojša Medojević, poručuje da Vlada ne sme da se zaduži i troši novac građana tajno.

- To je kriminal! Obveznice nisu izdate po zakonu, a nije objavljen javni poziv za ups i uplatu obveznica. Nije emitovan prospekt. Vlada nije donela odluku, a Skupština nije razmatrala i odobrila ovo zaduženje. Država ne može da se zadužuje tajno. To je teško krivično delo sa ozbiljnim indicijama na korupciju - saopštio je Medojević.

Politički analitičar Igor Damjanović ocenjuje da je odluka Vlade da emituje obveznice sporna po više osnova.

- Cifra od 750 miliona na tržištu kapitala ne može se obezbediti za samo tri dana, da ne govorim o dokumentaciji i bilansima koje ozbiljni kreditori traže. Dakle, ova realizovana operacija morala je početi nedeljama pre njene operacionalizacije, odnosno formalnog izbora nove vlade - izjavio je Damjanović.

- Stoga, nema nikakve sumnje da je emisija obveznica plod saradnje nove vlade sa prethodnim režimom! Najspornije od svega je što je ceo proces emisije obveznica sproveden u tajnosti!

Šefovi svih poslaničkih klubova zatražili su od premijera da im dostavi odluku o emitovanju obveznica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024