CRKVA NIJE POSLODAVAC: Poništeno rešenje o poreskom dugu Mitrpolije od dva miliiona evra

tanjug

01. 12. 2020. u 10:03

Crnogorsko Ministarstvo finansija poništilo je rešenje Poreske uprave kojim se na teret Mitropoliji crnogorsko-primorskoj stavlja poreski dug od preko dva miliona evra, sa obračunatim kamatama, na ime poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za oko 60 sveštenih lica, piše podgorički Dan.

ЦРКВА НИЈЕ ПОСЛОДАВАЦ: Поништено решење о пореском дугу Митрполије од два милииона евра

Foto: Z. Jovanović

U odluci o poništavanju rešenja navodi se da je Mitropolija u blagovremenoj žalbi navela da nema pravnog osnova da bude stranka u postupku za obračun doprinosa za PIO za sveštenike i verske službenike kao osiguranike samostalne delatnosti.

Ukazali su da je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisano da su obveznici doprinosa za PIO sveštenici, verski službenici, monasi i monahinje, a ne Mitropolija.

Na osnovu žalbe, Ministarstvo je utvrdilo da pobijeno rešenje nije pravilno i na zakonu zasnovano.

Ministarstvo konstatuje da se Poreska uprava u obrazloženju rešenja nije pozvala na zakonsku odredbu na osnovu koje je Mitropoliji utvrdila obavezu poreza, kao i doprinosa za zdravstveno osiguranje za period od 2003. do 2010. godine, odnosno nakon isteka apsolutnog roka zastarelosti propisanog odredbama Zakona o poreskoj administraciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024