PRETI POTPUNO ZAKLJUČAVANJE CRNE GORE: Uprkos blagom padu broja inficiranih virusom korona, i dalje veliki broj novozaraženih

I. D. S.

01. 12. 2020. u 15:40

IAKO se beleži blagi pad broja inficiranih virusom korona sudeći po brojkama dvonedeljne incidence, i dalje je veliki broj obolelih.

ПРЕТИ ПОТПУНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Упркос благом паду броја инфицираних вирусом корона, и даље велики број новозаражених

Foto IJZCG

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša kazao je da sve ukazuje da se donete mere za sprečavanje širenja zaraze ne poštuju dovoljno, te da potpuno zaključavanje i dalje preti građanima Crne Gore.

Zaključavanje zavisi isključivo od poštovanja mera, ističe Mugoša i dodaje da građani nisu "previše posvećeni poštovanju mera", kao i da je Institut pokušao da predloži mere tako da se ne zatvori privreda, imajući u vidu stanje u zemlji.

- Dobili smo snimke iz restorana kafića, sve se vidi i na društvenim mrežama i pitamo se šta dalje raditi. Zaravnili smo krivu, ali je i dalje visoka - poručio je direktor IJZCG.

PROCENA Dr Boban Mugoša, Foto privatna arhiva

Eventualno nove i strože mere mogu se očekivati u toku sledeće sedmice, do kada su na snazi aktuelne. Od poslednjeg preseka IJZ, crnogorske laboratorije su završile analizu za 1360 uzoraka na novi virus korona, među kojima je ukupno registrovano 427 novopozitivnih.

Time je bilans inficiranih nakon dve nedelje pao ispod 11.000, a u Podgorici, koja je najveće žarište, ispod 5.000. Ipak, Crna Gora je i dalje u vrhu liste zemalja sa najvećim brojem obolelih na 100.000 stanovnika.

SA LIČNOM KARTOM KOD LEKARA

FOND za zdravstveno osiguranje juče je pustio u rad sistem koji će osiguranicima omogućiti da sa novom ličnom kartom idu kod doktora. Reč je o poslednjoj ličnoj karti III generacije koja se izdaje od 30. marta 2020. godine. Da bi se nova lična karta proglasila zdravstvenom legitimacijom neophodno je da se osiguranici Fonda sa novom ličnom kartom i kovertom sa pin i puk kodom koju su dobili u Ministarstvu unutrašnjih poslova prilikom preuzimanja dokumenta, jave u filijale Fonda, kako bi se izvršila verifikacija i aktivacija dokumenta.

Od poslednjeg preseka prijavljeno je i još šest smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom kovid 19, pa je broj ukupno preminulih od posledica virusa od početka godine sada 489. Na bolničkom lečenju samo u tri regionalne zdravstvene ustanove trenutno je 125 pacijenata, a životno ugroženo je njih 27. U nikšićkoj bolnici je hospitalizovano 69 pacijenata, a ni jedan od njih nije priključen na respirator. Deset pacijenata je životno ugroženo i nalaze se u Jedinici intenzivnog lečenja, od kojih su tri pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji.

U bolnicama u Kotoru i Beranama 17 pacijenata životno je ugroženo. U kovid-centru kotorske bolnice trenutno je hospitalizovano 16 pacijenata, od kojih je četvoro životno ugroženo, jedan je na respiratoru i jedan na mehaničkoj neinvazivnoj ventilaciji. U OB Berane leči se 40 kovid pozitivnih pacijenata, 13 pacijenta ima tešku kliničku sliku i svi se nalaze na neinvanzivnoj ventilaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)