PADA SPORNI ZAKON U CRNOJ GORI: Nova vlast potpisuje ugovor sa Irinejom?

V. KADIĆ

01. 10. 2020. u 08:30

MILAN Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta budućem mandataru Zdravku Krivokapiću predložio je da novouspostavljena parlamentarna većina (koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na belo") koja ga je i predložila za mandatara povuče sporni Zakon o slobodi veroispovesti i pre formiranja nove vlade.

ПАДА СПОРНИ ЗАКОН У ЦРНОЈ ГОРИ: Нова власт потписује уговор са Иринејом?

Litije u Crnoj Gori protiv spornog zakona

Time bi bili stvoreni uslovi da Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa SPC i patrijarhom Irinejom, kojim bi regulisala uzajamne odnose.

- Za povlačenje zakona dovoljan je parlament. Zaključivanje ugovora sa verskim zajednicama, međutim, posao je Vlade - kratko je za "Novosti" prokomentarisao poslanik koalicije "Mir je naša nacija" Momo Koprivica.

Politički analitičar Igor Damjanović smatra da je po pitanju tzv. Zakona o slobodi veroispovesti neophodan dijalog sa predstavnicima Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Zakon će biti sigurno povučen, a u kojem trenutku stvar je dogovora i koordinacije političkih činilaca i Mitropolije crnogorsko-primorske - kaže za "Novosti" Damjanović.

On kaže i da političari ne bi trebalo da prejudiciraju ko u ime Crkve treba da potpiše ovaj ugovor, jer je komparativna praksa različita. U Hrvatskoj su 2003. takav dokument potpisali premijer Ivica Račan i tadašnji episkop zagrebačko-ljubljanski Jovan, što je scenario koji bi mogao da se primeni i u Crnoj Gori.

Pre punih devet godina Crna Gora je potpisala Temeljni ugovor sa Vatikanom koji broji 21 član, čak sedam više od ugovora Knjaževine Crne Gore i Svete stolice u 19. veku. Ovaj akt potpisali su tadašnji crnogorski premijer Igor Lukšić i kardinal Beroneo.

Ugovorom je potvrđeno da imovina Rimokatoličke crkve, uključujući hramove i pokretna dobra koji su zaštićeni kao kulturna dobra, pripada Rimokatoličkoj crkvi u Crnoj Gori kao vlasniku. Ovim dokumentom Crna Gora priznaje ravnopravni subjektivitet svih crkvenih ustanova, dok Rimokatolička crkva ima pravo da gradi crkve i crkvene objekte, proširuje i preuređuje već postojeće, u skladu sa važećim zakonodavstvom Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!