PROPISE NAJČEŠĆE KRŠE UGOSTITELJI: Pojačana kontrola i rigoroznije sankcije za nepoštovanje mera NKT

Z. Z.

26. 09. 2020. u 17:00

OPERATIVNI štab za inspekcijsku kontrolu zaseda svako-dnevno, prave se procene i određuje gde treba pojačati nadzor.

ПРОПИСЕ НАЈЧЕШЋЕ КРШЕ УГОСТИТЕЉИ: Појачана контрола и ригорозније санкције за непоштовање мера НКТ

Foto arhiva

Na poslednjoj sednici konstatovano je da se mere najčešće krše u ugostiteljskim objektima, gde se okuplja veći broj mladih, a ne nose se maske, ne drži distanca, stolovi nisu raspoređeni kako je propisano, rekla nam je Nada Đurđić, šefica Operativnog štaba za inspekcijske kontrole.

- Utvrdili smo da treba pojačati kontrole i na javnim površinama, posebno u glavnom gradu. Do sada smo upozoravali građane, prilazili im i skretali pažnju da nose masku i drže distancu. Međutim, i dalje imamo određeni broj građana koji se ne pridržavaju mera. Zato ćemo biti prinuđeni da sankcionišemo one koji se ne pridržavaju uputstava koja bi definitivno smanjili broj zaraženih od virusa - poručila je Đurđićeva.

POSETA BERANAMA

I u Beranama zbog pogoršanja zdravstvene situacije pojačane su kontrole. Članovi štaba posetiće tu opštinu, najavila je Đurđićeva, kako bi sa lokalnom samoupravom razgovarali kako dalje delovati da bi se sprečilo širenje infekcije.

A kazne su, može se reći, previsoke. Za nenošenje maske i nedržanje rastojanja na javnim površinama podnose se krivične prijave. Može se izreći i novčana kazna od 100 evra građaninu koji ne drži distancu, dok su za pravna, odnosno lica odgovorna od 500 do 2.000 evra. Za preduzetnike kazna je 350 evra.

- U Nikšiću konkretno svi saloni za organizovanje svadbi su zatvoreni. Molimo i podgoričke ugostitelje da učine isto, jer će ih inspektori obići i zatvoriti. Isto se odnosi i na one koji održavaju druga slavlja poput rođendana, ali i na sahrane gde se okuplja veći broj ljudi. Osim toga, u Nikšiću smo minulih dana podneli 13 krivičnih prijava građanima koji su na javnoj površini zatečeni bez maske - prokomentarisala je Đurđićeva.

Kontrolišu se i trgovine, zanatske radnje, prevoznici, ali i institucije kako na državnom, tako i lokalnom nivou.

- Privredni subjekti moraju da shvate da posao moraju organizovati tako da štite stanovništvo od zaraznih bolesti. Ugostiteljske objekte koji budu i nakon našeg upozorenja kršili propisane mere zatvaraćemo. Brojke o širenju zaraze su zaista zabrinjavajuće i svi moramo shvatiti da je poštovanje utvrđenih mera, samo nedelju dana dovoljno da preokrenemo sadašnje stanje i smanjimo obolevanje - istakla je šefica Operativnog štaba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri