ALBANCI SU POKUŠALI DA JE SILUJU, PA SU JE UBILI: Na Čakoru komemorativni skup u znak sećanja na Branku Đukić

V. KADIĆ

09. 09. 2020. u 05:46

ČETRDESET PET godina je od mučeničke smrti devojke iz Vasojevića Branke Đukić, koju su dvojica albanskih zločinaca sa Kosmeta svirepo ubila 1975. godine na Čakoru, dok se ona vraćala kući iz Peći gde je upisala školsku godinu.

АЛБАНЦИ СУ ПОКУШАЛИ ДА ЈЕ СИЛУЈУ, ПА СУ ЈЕ УБИЛИ: На Чакору комеморативни скуп у знак сећања на Бранку Ђукић

Foto Sjeverac

 Njeni drugari i mnogobrojni prijatelji godinama organizuju komemorativne skupove kako se taj zločin nikada ne bi zaboravio, a ni ponovio. I ovog puta su se sabrali ispred mramornog kamena koji svedoči o svireposti komšija druge vere i nacije.

Brankin brat od strica profesor dr Slavoljub Đukić uputio je iz Srbije pismo učesnicima "Čakorskog memorijala", čiji eho u negovanju nezaborava heroine Branke R. Đukić, kako je naveo, dopire i do svih krajeva Srbije. I upravo će njeno ime poneti ulice - u Rakovici i u Smederevu. Zahvaljujući istoričaru iz Berana Goranu Kikoviću i njegovim prijateljima, pokrenuta je inicijativa za davanje Brankinog imena jednoj ulici u tom gradu.

- Godinama evociramo uspomene na Branku, njenu herojsku hrabrost i čvrstinu koja je svojom ženskom snagom i pregnućem da se ne poda zlikovcu u zadovoljenju gadnih strasti ispisala istoriju vasojevićke heroine, i kako to da jedna mlada devojka može da odbrani nešto najsvetije u devojačkoj dobi - kazao je Kiković.

Brano Otašević naveo je da je 45 godina prošlo kako je voljom nasilnika s ovog sveta otišla Branka.

Foto Privatna arhiva

Rade Đukić

POVELjA POSTHUMNO

OSNIVAČ i doživotni predsednik Udruženja "Sjeverac", koje baštini očuvanje vere pravoslavne, srpskog jezika i pisma, Mišo Kuburović uručio je posthumno zlatnu plaketu Branki Đukić, za hrabrost, požrtvovanje i odbranu ljudskog dostojanstva, koju je primio njen brat od strica Miško Đukić.

- Već duži period kako posećujemo njen mramor. Branka, razdvajajući se sa svojim ovozemaljskim životom koji joj oduzeše naši večiti krvnici, pokazala je kako se bori za čast i dostojanstvo, i dala primer svim devojkama i ženama kako se treba boriti za čast i dostojanstvo. Ostala je na ponos svojim Đukićima, nama njenim komšijama i celoj Crnoj Gori i Jugoslaviji, primer žene heroja i primer kako treba s besmrtnošću zborit - poručio je Otašević.

Branku su pokušala da siluju dvojica Albanaca, a potom su je ubila. Zločinci su potom uhapšeni i suđeno im je u Bijelom Polju. Njen ucveljeni otac Rade nije mogao podneti zločin, niti da sačeka izricanje presude, jer je advokat odbrane tražio oslobađajuću presudu. Uzeo je pištolj i presudio zločincu. Ovaj gest u crno obavijenog roditelja naišao je na ogromnu reakciju naroda koji je opravdao osvetu. Pokrenuta je peticija 75.000 građana da se Rade oslobodi. Pritisak je imao efekta pa je prvoizrečena presuda od osam godina smanjena na pet, a posle pomilovanja na tri godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna