SVETLANA POKORILA DURMITOR: Ova planina prvi put se predala jednoj devojci

V. KADIĆ

08. 09. 2020. u 16:02

SAN je postao java. Nikšićanka Svetlana Golović, članica Planinarsko-smučarskog društva Javorak napravila je podvig i uspela da se popenje na svih 48 vrhova Durmitora viših od 2.000 metara! Durmitor se prvi put predao jednoj devojci, posle niza godina upornog osvajanja.

СВЕТЛАНА ПОКОРИЛА ДУРМИТОР: Ова планина први пут се предала једној девојци

Foto Privatna arhiva

Svetlana je prva Crnogorka pod kojom se "predao" Durmitor. Avantura je zaživela pre četiri godine i uspešno završena ovih dana kada je "pao" poslednji neosvojivi vrh - na takozvanim Zupcima (2.309 metara). A ređali su se Bobotov kuk, Minin bogaz, Bezimeni vrh, Bandijerna, Boljske grede, Obla glava, Rbatina, Savin kuk, Šljeme, Međed, Crvena Greda, Stožina...

- Završena je jedna priča ali ne i moje druženje sa Durmitorom, planinskom lepoticom. Sve vam to nestvarno deluje, ali to čovek oseti tek kada prodre u njegovu dušu. Malo je planina u ovom delu Balkana koje na toliko malom prostoru ima toliko vrhova većih od dve hiljada metara. Radost je neopisiva, priča, za "Novosti", prva dama crnogorskog planinarenja Svetlana Golović, dodajući da je trebalo mnogo volje i truda da se dođe do cilja.

- Kada sam rešila da krenem u pohod na durmitorske vrhove bila sam svesna težine i svih opasnosti koje će me vrebati na tom putu, ali želja i ljubav prema Durmitoru bile su jače. Krenula sam od najvećeg vrha - Bobotov kuk, da bi potom padali redom i ostali. Svaki osvojenih vrh je posebna priča, nezaboravno iskustvo i neverovatan doživljaj - dodaje naša sagovornica.

Foto Privatna arhiva


Hrabra planinarka otkriva zašto je Zupce ostavila na kraju pohoda.

- Taj vrh je bio najzahtevniji, a u osvajanju mi je pomogao kolega Đorđije Vujičić, predsednik PSD "Javorak". Zupci su masiv od 14 impresivnih i oštrih stenovitih "zuba" , a do njegovih vrhova potrebno je mnogo znanja i truda. Dok osvajate metar po metar pored vas prolaze impresivne slike koje ostaju urezane u pamćenje za ceo život. Sa Zupca "puca" pogled unedogled. Posmatrati sa te visine lepote Crne Gore je nezaboravan doživljaj - prenosi impresije Svetlana Golović, koja već pet godina, kao član nikšićkog Planinarsko-smučarskog društva, druguje sa planinama ne samo u Crnoj Gori. Ređali su se pohodi na Grosglokner u Austriji, Elbrus u Rusiji, Juhin u Kirgistanu. - I uvek po povratku u Crnu Goru vraćala sam se Durmitoru. Svuda pođi na Durmitor dođi!

ATRAKCIJA

PORED 48 vrhova preko 2.000 metara, Durmitor ima 18 gorskih očiju - predivnih glečerskih jezera, pet kanjona i više od 500 kilometara markiranih staza!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UMRO BRANO MIĆUNOVIĆ