KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV MILA ĐUKANOVIĆA: Knežević ga optužuje za pozivanje na državni udar

Tanjug

05. 09. 2020. u 22:20

КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ МИЛА ЂУКАНОВИЋА: Кнежевић га оптужује за позивање на државни удар

Arhiva Novosti

CRNOGORSKI biznismeni Duško Kneževića podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, optužujući ga da je počinio krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

U saopštenju njegovog advokata Zdravka Đukanovića navodi se da je Đukanović, u periodu od 30. avgusta do 4. septembra, u više navrata pozivao da se silom promene rezultati parlamentarnih izbora, iako je, kako se dodaje, deklarativno priznao poraz DPS-a na izborima, prenose podgoričke Vijesti.

Kako se objašnjava, to je rađeno "tako što će se ugrožavanjem ustavnog uređenja silom onemogućiti političke partije koje su obezbedile parlamentarnu većinu na parlamentarnim izborima i to koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", da u skladu sa zakonom i izbornim rezultatima formiraju vlast".

I to tako što je, kako se navodi, na sastanku najviših funkcionera DPS-a 1. septembra, kojim je Đukanović predsedavao, "napravio taktiku pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i inicirao donošenje zaključaka, koji su na sastanku usvojeni".

Beogradski advokat pobrojao je navodne zaključke sa tog sastanka, rekavši da su planirali izazivanje što više incidenata, uz korišćenje obeležja Srbije, kao i četničkih i ruskih zastava, a posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista...

Među zaključcima koje je naveo su i "širenje panike među članovima DPS-a vestima o revanšizmu i otkazima, kako bi se izbegli takozvani ‘preletači", da se o svim incidentima obaveštava kancelarija EU u Podgorici, odnosno ambasadori Kvinte, kao i da je "poželjno slati što više fotografija i video-snimaka, gde se vide ruska i srpska obeležja kao i primeri destrukcije evropskih, evroatlantskih simbola, kao i simbola susednih država Hrvatske, Albanije".

Đukanović je, piše u saopštenju, nakon završetka tog sastanka - u više navrata, preko za to zaduženih članova DPS-a, a putem društvenih mreža, pozvao članstvo DPS-a na skup zakazan za 6. septembar u Podgorici.

"Sa očiglednom namerom da se on pretvori u nasilne proteste, a koji skup je zakazan pod sloganom: ‘Ako treba da gori Podgorica, ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti, svi u Podgoricu, bunt je spreman, Crnogorci naši preci su ratovali sa mnogo manjom brojnom snagom naspram protivnika, pa su dobijali, 6. septembra svi u Podgoricu, Crna Gora te zove, nemaš izgovor’”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se zahteva da policija, upotrebom specijalnih istražnih metoda, utvrdi identitet osoba koje su preko društvenih mreža i neposredno na terenu ili na drugi način učestvovali u sprovođenju zaključaka i u aktima nasilja, odnosno da se utvrdi identitet osoba koje su postupala po zaključcima sa sastanka DPS-a od 1. septembra, kojim je predsedavao Milo Đukanović.

Takođe se zahteva da se u slučaju utvrđivanja krivične odgovornosti pokrene postupak i protiv tih osoba, a sve radi utvrđivanja svih bitnih okolnosti koje su od značaja za opisano krivično delo.

"Očekujemo da se u skladu sa zakonom sprovede krivični postupak protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića”, navodi se u saopštenju advokata Zdravka Đukanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

HAPSITE GA DOK VAM NIJE POBEGAO

06.09.2020. 09:17

ON JE VEC POCEO DA PAKUJE, samo vas zamajava s tim potezima, odupire se, a u mislima je u Majamiju. Njegov cilj da opljacka SPC je propao, i tako da nema vise sta da pljacka, oglodjao je sve do koske, crnogorska brda nece niko da kupi, a to jos jedino sto je ostalo crnogorskom narodu, koji mora da krene ispocetka, 75 godina je utroseno u nista.