TAJKUNI NE ČUJU NI MINISTARKU: Novi nemiri u MZ Kraljske Bare, gde firma "Dekar" namerava da gradi MHE

M. S.

31. 08. 2020. u 08:24

NASTAVLjAJU se nemiri u MZ Kraljske Bare u opštini Kolašin, gde gnevni meštani duže od mesec drže u potpunoj blokadi jedno od gradilišta malih hidroelektrana Crnja, Crni potok i Ljubaštica, koje investitori nameravaju da "strpaju u cevi", što je već u poluilegali pokušano, ali je brzom intervencijom meštana i - osujećeno.

ТАЈКУНИ НЕ ЧУЈУ НИ МИНИСТАРКУ: Нови немири у МЗ Краљске Баре, где фирма Декар намерава да гради МХЕ

Građani na gradilištu / Foto KOR

- Ponovo kažemo, tražimo od Vlade Crne Gore da bezuslovno i što pre raskine ugovor o koncesiji, koji je zaključila sa kompanijama "Dekar" i "Dekar enerdži" za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) Crnja, Crni potok i Ljubaštica. O našem zahtevu nema razgovora! Nema pregovora - bio je kategorčan predsednik MZ Kraljske Bare Milovan Mišo Labović, na još jednom protestnom okupljanju meštana tog područja, koji je obavestio prisutne da su urgenciju na zahtev o raskidanju ugovora o koncesiji poslali pre dva dana i ministarki ekonomije Dragici Sekulić, čiju reč, kako tvrde meštani, investitori ne slušaju.

Naime, posle ličnog uvida u stanje na terenu, pre dvadesetak dana, ministarka im je obećala da neće biti nastavka radova dok Ministarstvo ne proveri sve dokumente o koncesiji.

- Posle toga, investitor na tabli gradilišta menja podatke koji se odnose na rok završetka radova, ali i one o nadzornom organu i izvođaču radova. Šta je to nego kršenje ministarkinog obećanja. Da napomenem da mi njoj verujemo, ali ne i investitoru, koji po našem mišljenju pokušava da ispravi neregularno stanje i ponovo obmane državu i inspekcije - smatra Labović.

 Foto KOR

On u ime meštana zahteva od nadležnih da se teren gde su počeli radovi na vodotoku Čestogaz vrati u prvobitno stanje.

- I da se uklone građevinske mašine i cevi, koje je investitor već postavio - kažu meštani, koji su iznenađeni postupanjem građevinske inspekcije koja je sa investitorom obišla gradilište, ali bez obraćanja i legitimisanja meštanima koji su bili "na straži".

UBUDUĆE "U BOJ" KAO NVO

MEŠTANI su na novom protestnom skupu odlučili da on bude i osnivačka skupština buduće NVO Udruženje za zaštitu Komova (UZKOM). Kako je saopšteno pored borbe protiv devastacije vodotoka, buduća NVO bila bi aktivna u svim oblastima koje se tiču razvoja Komova. Stanovnici će i ubuduće prema svim institucijama nastupati preko NVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!