NOVLJANI NEPOKOLEBLJIVI U ODBRANI SVETINJA I SVEŠTENIKA

V.V.

26. 08. 2020. u 00:38

JASNO je da nema toga što će Novljane odvratiti od odbrane svetinja. Večeras i sutra u predvečerje Gospođindana najavljene su velike šetnje od crkve Sv Spasa na Toploj do crkve Svetog arhanđela Mihaila na Belavisti odnosno od Tople do manaistra Savina.

НОВЉАНИ НЕПОКОЛЕБЉИВИ У ОДБРАНИ СВЕТИЊА И СВЕШТЕНИКА

Foto: V.V.

I ove šetnje  deo  su istrajnog protesta protiv zakona o slobodi veroispovesti ali i u slavu praznika Velike Gospojine.

Nakon svih proteklih meseci istrajne odbrane i mirnih protesta Novljani će i ovim šetnjama potvrditi svoj nepokolebljivstav baš kao što su to uradili ovih dana stajući u odbranu hercegnovskogsveštenika Zorana Miljanića.

- Službenici hercegnovskog Centra bezbednosti podneli su krivičnu prijavu protiv sveštenog lica Z.M. (37) iz Herceg Novog zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo pozivanje na otpor - saopštili su iz Uprave policije. 

U obrazloženju je navedeno da je Z.M. "preko jedne viber grupe, u kojoj ima više hiljada članova, postavio obaveštenje kojim poziva članove te grupe, a koji su kao birači upisani na određenim biračkim mestima u Herceg Novom, da mu se na dan parlamentarnih izbora, nakon verskog obreda u crkvi Svetog Spasa na Toploj, pridruže u litiji iz crkve ka biračkom mestu."

Foto: V.V.

Sveštenici Nikpla Todorović i Zoran Miljanić

Navedeno je da je tako  pozvao građane da postupe suprotno naredbama Ministarstva zdravlja kojima su zabranjena verska okupljanja na otvorenom javnom mestu, osim na prostoru koji pripada verskom objektu.

Na informativni razgovor u Centar bezbednosti bili su pozvani sveštenici Radomir Nikčević, Nikola Todorović i Zoran Miljanić. Ispred zgrade policije okupilo se brzo pedesetak građana da pruže podršku sveštenicima. Protojerej Nikola Todorović, objasnio je da su pušteni nakon davanja izjave, a jerej Zoran Miljanić da je pozvan zbog objave na društvenim mrežama.

Tekst koji je objavljen na viber grupi Herceg Novi – ne damo svetinje glasi: "30.08. makon svetog pričešća i liturgije koju ću služiti u crkvi Svetog Spasa na Toploj, krenuću u individualnu litiju iz crkve ka biralištu da zaokružim "Ne damo svetinje". Pozivam sve koji su upisani na  biračkom mestu Osnovne škole "Dašo Pavičić" da nakon što se pričestimo Gospodom Hristom krenemo u litiju ka biralištu i posvedočimo njegovo sveto ime razapeto u bezbožnom zakonu i time spasemo svoju besmrtnu i njime vaskrslu dušu našu. Ovaj vhod imaće neprocenljivu vrednost. Radujem se svakom bratu i sestri sa kojim ću deliti ovu čast" poručio je otac Zoran Miljanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)