"Konkurs" za Milovu partijsku vojsku: Ili braniš Crnu Goru ili si litijaš (audio)

Novosti online

18. 08. 2020. u 09:38

DA su institucije Crne Gore teško obolele od partitokratije nije činjenica koja može iznenaditi bilo koga.

Конкурс за Милову партијску војску: Или браниш Црну Гору или си литијаш (аудио)

Foto: Printskrin

Ipak, u delu ”nesvrstane” javnosti još uvek postoji dilema o razmerama partitokratske korupcije.

Na primer, Vojska Crne Gore je jedna od institucija koja kod građana inercijalno pobuđuje doživljaje časti i profesionalizma. O tom se čak u određenoj meri moglo govoriti do dolaska Predraga Boškovića na čelo Ministarstva odbrane.

Od toga trenutka počinje potpuno urušavanje sistema, čistke na nacionalnoj, verskoj i političkoj osnovi. Nedavno su tri pripadnika Vojske CG pokrenuli spor protiv te institucije upravo zbog diskriminacije po nacionalnoj, verskoj i političkoj osnovi.

Sledeći audio snimak nesporno svedoči koliko je Bošković partijski korumpirao Vojsku Crne Gore i time potpuno srozao ugled, a onda i profesionalnu sposobnost te institucije. Naime, u njemu se otkriva da ”put” do angažmana i ”profesionalnog” napretka u Vojsci Crne Gore vodi preko mesne partijske ćelije DPS-a.

Odnosno preko provere koja se interno kodira kao ”prepoznavanje terena”. U konkretnom slučaju, Dušica Vulić, osoba od očiglednog poverenja Boškovića u mesnoj kancelariji DPS-a Zagorič vrši redovne provere budućih i sadašnjih pripadnika Vojske Crne Gore, kako bi nakon njene ocene ”sa terena” vrh na čelu sa Boškovićem doneo odluku da li će neko biti primljen ili dobiti unapređenje.

U razgovoru sa kandidatkinjom (Marijom), koja potencira da je verovala da se pozicije u Vojsci obezbeđuju na osnovu profesionalnih sposobosti, Dušica komentariše ”I ti si to shvatila zdravo za gotovo”, aludirajući na to da je to verzija stvarnosti za neiskusne i naivne, a da se ”prave stvari” dešavaju i rešavaju upravo preko njene kancelarije. Inače, Dušica navodi da ”teren prepoznaje” one koji su Crnogorci i one koji su ”išli na litije”. Zaključuje se i da se ”crnogorstvo” meri pripadnošću DPS-u.

Čovek koji je od Vojske Crne Gore suštinski napravio partijsku ćeliju DPS-a je, prema saznanjima iz vrha te partije, najozbiljniji kandidat za premijera u slučaju da režim prikazanim koruptivnim i kriminalnim metodama obezbedi parlamentarnu većinu. Takav potez, a u svetlu prezentovanih dokaza bi bio poseban skandal koji sigurno ne bi ostao bez odgovora u diplomatskim i političkim krugovima međunarodne zajednice.

Iluzorno je očekivati u duboko korumpiranom sistemu koji štiti sam sebe na svim nivoima, očekivati da će pravno ”reagovati” na ovaj MONSTRUOZNI partitikratski mehanizam i brutalne diskriminacije po nacionalnoj i verskoj osnovi. Ipak, korist ovog dokaza je u očekivanju da će njegova vrednost biti izmerena u slobodnoj Crnoj Gori, a tvorci i izvršioci ”sistema” biti adekvatno, zakonski sankcionisani.

U narednim redovima i audio snimku, čućemo „razgovor“ Dušice Vulić, koja radi u mesnoj kancelariji DPS-a Zagorič u Podgorici čiji je zadatak da daje ocene “sa terena”.


Dušica Vulić: Na posa’, kući, standarne obaveze

NN: Posao, nije dobro…
Dušica Vulić: Što
NN: Posle ću Vam ispričati sve
Dušica Vulić: Što je bilo, slobodno pričajte
NN: Ispričaću posle, sa Marijom Vi završite
Dušica Vulić: Nemam ja što. Slušaj ovako, ti si mladi vojnik, koja si bila na to dobroboljeno, je li tako
Marija:Jeste
Dušica Vulić: Tražili su provjeru Vašu, oni stalno traže partijsku provjeru. Nijesi samo ti u pitanju, nego vas je sedmoro iz Zagoriča. Između ostalog meni je na provjeru bio, sad ću odmah da ti kažem. Možda ga i znaš, možda ste zajedno bili, samo sekund…, ja ništa ne krijem, ja nemam potrebu da krijem, ja sam ti sinoć i ocu objasnila, ja ne želim da griješim. Čejović Luka
Marija: Nije mi poznato
Dušica Vulić: To je inače sestrić javnog tužioca
NN: Pošto je ona prije bila, znači ona je bila na Ljetnjem vojnom kampu
Dušica Vulić: Dobro
NN: Prije ovoga je bila predala za vojnike po ugovoru, i nije bila primljena i zvali su je iz Ministarstva i rekli, da ne može biti to, nego da ide na dobrovoljno služenje vojnog roka
Marija: Samo da napomenem, da sam ja i prethodni put, sve uslove ispunila.
Dušica Vulić: Slušaj, ispunićeš sad, sve uslove.
NN: Znači, tu je otišla na dobrovoljno služenje, znači zvali su je. Ne može tamo, može li tamo. Ja sam evo, ona zna, ja sam bio protiv toga da ona ide, ona je druga godina Pravnog fakulteta, ja sam znači za to, u tom pravcu da ona ide, ali ona je htjela da zaradi novca za sebe, kao svako
Dušica Vulić: Oće i da vidi, da proba, kao svi mladi što bi probali.
NN: Psihiotest koji je radila, natrposječna inteligencija, znači, to možete iz personlnog viđeti. Znači…
Dušica Vulić: Oni su meni rekli, da ona ima sve karakteristike,
NN: Ona je izabrana za snimanje spota, na RTCG, kad je bilo snimanje zakletve, 13. jula, znači sve
Marija: Meni samo nije jasno, kako sad iz svega toga, mene Vojska ne prepoznaje i ne želi da me primi.
Dušica Vulić: Nije to neprepoznavanje Vojske, vi ste pogrešno shvatili. Slušaj
Marija: Znam ja što je u pitanju, ali ja sam tri mjeseca dobrovoljno služila, naučila sam Zakon o vojsci, u (nerazgovjetno) etike. Nama su naglasili, da nikakva partijska, tu ne treba da bude, pripadnost.
Dušica Vulić: I ti to shvatiš zdravo za gotovo? Koliko imaš godina ti?
Marija: Ja, 21.
Dušica Vulić: Kad budeš imala ka’ ja i tata, onda ćeš ukapirati
Marija: Ja sve znam.
Dušica Vulić: Slušaj ovako, ja ne želim nikoga da lažem, bio ti je brat, jesi li pričala sa bratom?
NN: Nismo, zato što je brat prehlađen nešto, i onda nismo
Dušica Vulić: Slušaj, ja ne volim nikoga da lažem
NN: Jer su njega zvali sa godišnjeg odmora
Dušica Vulić: Ja nikoga ne lažem, niti volim kome da pričam nešto u oči, što ja ne mogu da ispunim, ili što ja nemam neka očekivanja, niti želim da sjutra ti mene mrziš, zbog toga, niti da čovjek sjutra mene proziva. Niti ovo, niti ono, meni je samo krivo, ja shvatam sve, ja ti sad najiskrenije kažem, sinoć kad me on zvao, ja sam ukapirala, njemu sam objasnila. Vi ste svi mladi, ne kapirate neke stvari, koje su možda prebitne, koje on shvata o čemu se radi, razumiješ. Ništa ovo nije strašno, slušaj. Ti služiš i on naravno, Vojsku Crne Gore, pod zastavom Crne Gore
Marija: Naravno
Dušica Vulić: Braniš državu Crnu Goru, pripadnik si crnogorske nacionalnosti, oni te odma traže, da li te teren prepoznaje kao Crnogorca ili si bila na litiji, vi znate da je afera po vojsci, ova afera, ovo ono.
NN: Šta to znači, to znači,
Dušica Vulić: Sve ja razumijem
NN: To znači, da se ja tamo ne smijem pojaviti u uniformi, nerazgovjetno…
Dušica Vulić: Niko vama ne traži
NN: Ne smijem ja tamo istupiti
Dušica Vulić: Njoj ne traži niko, niti da se ona eskponira, niti bilo što
NN: Ne, ne, ali gledajte, ako ona…
Marija: Mene politika uopšte ne interesuje, ja ne želim da budem pripadnica bilo koje partije, niti da se ja bakćem sa politikom, mene to ne zanim
Dušica Vulić: Ali opet ti ne shvataš, oni neće da se ti bakćeš sa politikom, niti da ti budeš član partije
Marija: Onda čemu sve ovo
Dušica Vulić: Problem je u tome, što ti kao glasač, imaš pravo glasanja
Marija: Naravno
Dušica Vulić: I ti kao pripadnik Vojske, za sve to, što vi pričate da ne možete da budete članovi, da ne možete da budete simpatizeri, imate pravo glasanja
NN: Član 18. zakona o VCG
Dušica Vulić: Razumijem ja to
NN: Znači, doslovce piše: Ne može, jer ja znam čovjeka
Dušica Vulić: Shvataš li što oću da ti kažem. Oni u jednu ruke tule, u jednu gase. Razumijete li šta sam vam rekla
NN: Ja evo opet kažem, Marija će završiti, a ja ću vam ispričati posle to. Moje odricanje, moja zalaganja, moj rad
Dušica Vulić: Ispičaćete bez ikakvih problema
NN: Moja privrženost
Dušica Vulić: Zato ti kažem, ti meni niti trebaš kao aktivista, niti ti meni trebaš kao član, s tim što članova je vas bijeloga svijeta u VCG.
NN: Znam ja to…
Dušica Vulić: Koji sad dobijaju položaje, dobijaju položaje iz toga razloga što su članovi, iz toga razloga, što iz Mjesnih odbora ja moram da te prepoznam i da ti ja iz Mjesnog odbora, dam garanciju da si simpatizer, evo ja ti sad kažem, simpatizer, a ne član naše partije i ti dobijaš čin. Ja vam opet, ja ne želim nikoga da lažem, ne želim nikome da mažem oči, jer ja nisam taj tip, ja ti najiskrnenij kažem, tebe moj teren ne prepoznaje, razumiješ li. Ne pepoznaju te kao Crnogorku. zato što te oni ne poznaju
Marija: Ne, ali prepoznaće nekog, ko je pao psihotest, i ko je nesposoban
Dušica Vulić: Zato, što će dobiti karakteristike iz Mjesnog odbora. Dobar dan, dobar dan, da li je taj i taj, jeste, član je, dolazi u Mjesnu. ćao, pa pa, taj ima predispozicije, taj je Crnogorac. Kapiraš li što ti pričam, ja sam tvome tati sinoć rekla, ne želim da ni jedno dijete od vas, od 20 do 25 godina, da se ogriješim, i da ja sad kažem, meni nju teren ne prepoznaje. Zašto te ja ne bih prepoznala. Normalna si, zdrava, prava, imaš oči, imaš ruke, imaš sve, što je tebi problem
Marija: Ja mislim da od svih tih drugih ljudi, volim više državu
Dušica Vulić: Ja znam, da si ti sad došla malo i sa strahom, malo si iziritirana, i zašto se dešava, nemaš potrebu. Moja karakteristika za tebe, evo ja ti sad kažem, i ja to odgovorno tvrdim, evo sinoć sam se njemu zaklela u očev grob, a sad se tebi kunem, da ćeš biti primljena u Vojsku, jer ću ja posle toga, ja sjutra idem sa Peđom Boškovićem (ministrom odbrane) na razgovor.
Marija: Ja sam lično pohvale dobila i od njega.
Dušica Vulić: Džabe si ti pohvalu dobila od njega, ako nemaš Mjesni odbor. Možete li vi to da shvatite, teren vam je bitan.
NN: Zamislite, kad vam neko kaže, da ste elokventni i da razmišljate kao da radite 15, 20 godina u vojsci.
Marija: E to je on lično rekao za mene.
NN: Ima li neka veća
Dušica Vulić: Slušajte me sad, izvini Slavoljube, je li tebe jasno, da se ovo radi preko tebe.
NN: Gledajte ovo, Marija moja, ja sam nju.
Dušica Vulić: Shvatam ja tebe da tebe ne interesuje politika, da si ti nju vaspitavao da voliš Crnu Goru i svoje interese
NN: Ja sam za ovu zemlju dao zakletvu i položio zakletvu da je branim
Dušica Vulić: Pa to ti pričam, ali…
NN: Gledajte znajte…
Dušica Vulić: Je li Ivana, Miroljubova, je li ona za VCG konkurisala, njoj je provjera danas, mislim da će već, mislim da će doći kod cure na razgovor. Za to ti kažem…
NN: Znate li koliko sam ja prezentovao Crnu Goru, a mnogo sam, po svijetu. Ja sam radio u Ministarstvu odbrane devet godina. Znači
Dušica Vulić: Dobro

(in4s.net)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije