ZAVRĆU VENTILE I GASE ELEKTRANE: Gnev građana nekoliko sela na severu Crne Gore zbog "trpanja voda reka u cevi"

M. SEKULOVIĆ

18. 08. 2020. u 07:25

ŽALBE građana brojnih sela na severu Crne Gore da se više malih hidroelektrana gradi bez valjane dokumentacije nanoseći im štetu i ugrožavajući životnu sredinu naišle su na zatvorena vrata nadležnih.

ЗАВРЋУ ВЕНТИЛЕ И ГАСЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Гнев грађана неколико села на северу Црне Горе због трпања вода река у цеви

Foto M. Sekulović

Zato su meštani rešili da se sami organizuju u borbi protiv nesavesnih investitora.

Tako su žitelji Ulotine, kod Andrijevice, jednostavno zatvorili ventile na postrojenju male elektrane na šeremetskom potoku i zaustavili njen rad!

- Investitor, firma "Nord enerdži", ni posle tri godine nije ispoštovao dogovor kojim se obavezao da nam omogući da navodnjavamo svoja imanja. Vekovima smo odavde dovodili vodu do svojih imanja od kojih živimo, a "trpanjem vode u cevi", to nam je onemogućeno - kazao je Milan Šoškić, meštan Ulotine.

Prema njegovim rečima, jedan od koncesionara Igor Mašović, brat aktuelnog predsednika opštine Andrijevica, nije ispunio dogovoreno i iz revolta su se odlučili na zatvaranje ventila.

ISPUNILI SMO OBEĆANjA

ULOŽILI smo više od 40.000 evra i ispunili smo sva obećanja data meštanima - kazao je povodom incidenta u Ulotini, jedan od vlasnika elektrane Igor Mašović. - Izgradili smo vodozahvat i betonski kanal kojim se voda odvodi sa potoka do njihovih parcela, a obećali smo da ćemo u sušnom periodu kada oni kažu sami zatvoriti vodu na vodozahvatu i omogućiti im da navodnjavaju svoja imanja. Očigledno je da se ovde radi o predizbornoj političkoj priči.

Na području Bara Krajskih  meštani zaustavili  gradnju MHE, Foto M. Sekulović

- Aktiviranja elektrane nema dok se ne ispune naši zahtevi. Prevareni smo, jer su nam investitori uzeli vodu na prevaru, betoniravši deo kanala za navodnjavanje, ali nisu krenuli da ukopavaju cevi pomoću kojih voda treba da dođe do tog kanala. Životima ćemo braniti ono što su nam preci ostavili u amanet. Kada investitori ispune obaveze koje imaju prema nama, dozvolićemo rad elektrane - kaže meštanin Ulotine Dragoslav Vučeljić. - Vlada je ta koja treba da ga spreči.

Foto KOR

Istu muku sa investitorom, kompanijom "Dekar enerdži" imaju i građani sa područja Bara Kraljskih u opštini Kolašin, koji su zaustavili radove na gradnji elektrane, želeći da spasu svoje reke Ljubašticu, Crnju i Čestogaz. Već mesec dana oni dežuraju na gradilištu elektrane, gde je proteklog vikenda održan još jedan protestni skup, sa kojeg je poručeno

ZAHTEV VLADI

- POSLE ovoga što sam video, još sam uvereniji da je Savet Parka prirode Komovi, postupio ispravno kada je prošle nedelje od Vlade zatražio raskid koncesionih ugovora - rekao je potpredsednik opštine Kolašin Danilo Medenica, inače predsednik ovog saveta, na čijem pordučju se nalaze tri male hidroelektrane.

- "Nijedan pedalj, nijednu kap vode nećemo dati". Predsednik MZ Bare Kraljske Milovan Labović rekao je da Vlada mora da raskine koncesione ugovore sa investitorom, ali i da teren vrati u prvobitno stanje i naglasio da su 23 porodice sa 78 punoletnih meštana protiv nastavka gradnje jer su direktno ugroženi tim projektima.

- Sumnjam da je tim projektima neko obmanuo državu. Cevi u koje se voda trpa su znatno većeg obima od onih predviđenih elaboratom. Ovde je nenajavljeno boravila i ministarka ekonomije Dragica Sekulić i na terenu videla šta investitor planira da uradi. Bila je zatečena, pre svega količinom vode koja se nalazi u ovim koritima... Dala je uveravanja da će radovi biti obustavljeni dok se ne pregleda sva dokumentacija - kazao je na skupu meštanin Vladimir Novović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki