NAJSTARIJI KUČ PORUČIO MILU: Za svetinju život dajem! (VIDEO)

Novosti online

13. 08. 2020. u 16:40

SVETOZAR Pavićević, jedan od najstariji Kuča, koji ima čak 95 godina, dao je intervju za Pravu Crnu Goru i tom prilikom istakao da u Crnoj Gori vlada politika koja je pobedila braću najrođeniju.

НАЈСТАРИЈИ КУЧ ПОРУЧИО МИЛУ: За светињу живот дајем! (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

- Vlast treba da voli narod, jer narod postavlja vlast, smenjuje...

Navodi da u Crnoj Gori nema demokratije i da je Milo Đukanović 2016. trebalo da preda vlast, jer je opozicija imala tri mandata više od Mila.

- Ja pamtim za vreme stare Jugoslavije i tad je bila neka demokratije. Današnja vlast misli da doživotno vlada. Da je najbolja vlast bila, dosta je bilo. Treba da da nekom drugom da živi, a ne sve jedan da trpa u džepove. Danas ima dosta naroda gladnoga, zašto da vlast bude milijarder, a narod gladan. Puna je vlasti usta demokratije i građanske države. Niti je demokratija, niti građanska država.

Smatra da je ovo poslednja šansa da se vlast promeni, i da bi opozicija morala čvrsto da se ujedini.

- Pozicija bi trebalo da preda vlast. Ne predaju krvniku, nego braći, kumovima, školskim drugovima. Da se oprobaju, ako ne valjaju, ja bih bio za to da se i oni smene. Sve dok dođe čovek na vlast koji će da ceni, što je narod, što je život. Svak ima pravo na život, jednako. A ne jedan da caruje, a drugi da gladuje.

Ističe da oni koji hoće da otmu svetinje nisu braća, nego bezbožnici koji niti narod poštuju, niti se Boga stide.

- Što će narodu ako izgubi veru, ako izgubi Crkvu, ako izgubi tradiciju. Zašto živi? Ja bih sutra ujutru za tradiciju, za manastire i za Crkve dao život. Kao što su naši vazda davali život, vazda!

Ponosan je na svoje Kuče i na način na koji su branili svoje svetinje.

- Svi bi trebalo da poštuju Marka Miljanova, njegov rad i ideju, koji je na samrti rekao: Umirem sretan kao Kuč, jer su me Kuči poštovali, cenili i slušali. Ali umirem nesrećtan kao Srbin, jer nisam doživeo da se ujedinimo.

Navodi da će Milogorci ako se ujedine Crna Gora i Srbija prvi biti za ujedinjenje, jer njih vodi samo lični interes.

- U oči bi mu (Milu Đukanoviću) smeo da kažem - Pogrešio si. On je predao Metohiju. Metohija je crnogorska, Metohiju su Crnogorci oslobodili, veliki Janko Vukotić i veliki Radomir Vešović. Srbija je predala Metohiju Crnoj Gori da bi se najela hleba. Crna Gora je umirala od gladi, do Metohije. Predao je onima koji su je preorali i uništili. Neka vide gde je Metohija, usred Banovine Crne Gore. To je naše srpsko, crnogorsko - za kraj ističe Svetozar Pavičević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)