POGLAVLjE 27 NEMOGUĆA MISIJA: Crna Gora se obavezala da do 2030. GODINE ispuni mere iz oblasti očuvanja životne sredine

I. D. S.

četvrtak, 06. 08. 2020. u 06:47

ПОГЛАВЉЕ  27 НЕМОГУЋА МИСИЈА: Црна Гора се обавезала да до 2030. ГОДИНЕ испуни мере из области очувања животне средине

Foto deponija.me

CRNA Gora se u okviru poglavlja 27 obavezala da reciklira 50 odsto otpada papira, plastike, metala i stakla do 2030. godine. Takođe, država namerava da do tog roka sprovede recikliranje najmanje 70 odsto neopasnog građevinskog otpada, kako bi ispunila završna merila iz poglavlja koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

To piše u Nacrtu akcionog plana za ispunjavanje završnih merila u poglavlju 27, koji se nalazi na javnoj raspravi do 28. avgusta ove godine. Iz nevladine organizacije "Ozon" tvrde da ne postoji teoretska šansa da se ovi uslovi ispune do zadatog roka.

Šefica Radne grupe za ovo najzahtevnije poglavlje, Ivana Vojinović, nedavno je najavila velike investicije u ekologiju Crne Gore.
- Pored dosadašnjih investicija u ovu oblast, u narednih 15 godina biće uloženo nešto više od milijarde evra, iz različitih izvora finansiranja, poput IPA i ostalih EU fondova, državnog i opštinskih budžeta, međunarodnih finansijskih institucija - saopštila je Vojinovićeva.
Reciklaža otpada je veliki biznis u zemljama Evropske unije, pa je u Nacrtu plana navedeno da pomenute uslove Crna Gora namerava da ispuni do 31. decembra 2030. godine.

UPRAVLjANjE OTPADOM

PEROVIĆ naglašava da postoje samo dve, donekle uređene deponije u Crnoj Gori, jedna u Podgorici, druga na Možuri, između Bara i Ulcinja.

- Nijedna druga opština nema uređenu deponiju. Tržište reciklaže počiva velikim delom na principima sive ekonomije, jer one kompanije koje su registrovane kao reciklažni centri, zapravo nemaju mnogo posla. Većina otpada završava na sivom tržištu, a da li odlazi iz Crne Gore ili ostaje, veliko je pitanje - rekao je direktor ekološkog pokreta.

Prema rečima direktora ekološkog pokreta "Ozon", Aleksandra Perovića, trenutna situacija sa otpadom znatno je gora uprkos ranije zabeleženom trendu povećanja stepena reciklaže. Uzrok je, kako tvrdi, kriza izazvana koronom. Smatra i da rok koji je Vlada zacrtala ne bi bio realan ni u slučaju da su trenutni uslovi idealni, s obzirom na praksu koja se trenutno sprovodi.

- Medicinske maske i drugi infektivni otpad završavaju pomešani sa komunalnim otpadom, što znači da deo materijala koji bi mogao biti recikliran, to više nije.

Aleksandar Perović, Foto ozon.org.me

Trenutna praksa je da se sve meša i odlaže na komunalne deponije. Predtretman koji podrazumeva izdvajanje otpada koji može da bude recikliran, onemogućen je zakonom. Takvu praksu EU sigurno neće podržati - kazao je Perović za "Novosti".

Kako ističe, ta NVO se dva puta obratila Vladi i Nacionalnom koordinacionom telu za zarazne bolesti povodom velike količine medicinskog otpada koju za sobom ostavljaju domaćinstva i privrednici, ali, kako kaže, nisu dobili nikakvu odgovarajuću reakciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)