BRĐANIN POTRESA VLADU: Nova kriza u bezbednosnom sektoru, Demokrate traže smenu direktora Uprave policije

V.K.

24. 02. 2024. u 14:07

DIREKTOR Uprave policije Zoran Brđanin opet izaziva potrese u bezbednosnom sektoru Crne Gore.

БРЂАНИН ПОТРЕСА ВЛАДУ: Нова криза у безбедносном сектору, Демократе траже смену директора Управе полиције

Vlada Crne Gore

Iz Demokratske Crne Gore ponovo su aktivirali njegovu smenu, a ministar odbrane Dragan Krapović kategoričan je da bi razrešenje Brđanina doprinelo boljim rezultatima bezbednosnog sektora.

- Potpredsednik Vlade Aleksa Večić je insistirao da u narednom periodu Vlada odlučuje o tome i ispoštuje odluku parlamenta. I mi smatramo da je potrebno da se taj stav od strane Vlade ispoštuje i da Vlada donese odluku o razrešenju Brđanina. Verujem da bi takva jedna  odluka značajno doprinela  još boljim rezultatima bezbednosnog sektora  i pravosuđa u Crnoj Gori.  Smatram da je to nasušno potrebno u ovom trenutku. I naravno mi smo insistirali na tome i to će tako biti - kategoričan je Krapović.

Foto Demokrate

Dragan Krapović

Na poziciju direktora Uprave policije  Brđanin je postavljen u avgustu 2021.godine. Nakon što je smenjen u martu, za v.d.direktora UP je postavljen Nikola Terzić. Brđanin je zbog razrešenja podneo tužbu protiv Vlade, kojom je tada rukovodio Dritan Abazović, Upravnom sudu. Sud je u julu  2023.godine  poništio odluku Vlade i utvrdio da je odluka o razrešenju  prekršila postojeće propise. Ubrzo nakon toga, Vlada je donela novu odluku kojom ponovo prestaje mandat direktora policije, nakon čega je Brđanin podneo novu tužbu i novom odlukom Upravnog suda pono vraćen na staro mesto.

Bivši premijer Dritan Abazović ocenio je na sednici Veća za nacionalnu bezbednost i odbranu, da Brđanin treba sam da ode sa funkcije, nakon što je uhapšen njegov najbliži saradnik Dejan Knežević zbog navodne povezanosti sa kavačkim kriminalnim klanom i odavao službene tajne pripadnicima te kriminalne rupe. Knežević je negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret.

PODRŠKA

Premijer Milojko Spajić smatra da je direktor Uprave policije Zoran Brđanin u punom mandatu i da postoji prostor za dogovor i razgovor sa Brđaninom.

-Ne bih voleo da se igram galimatijasa  kao prethodna Vlada. Mislim da postoji prostor i za dogovore, i za razgovor sa Brđaninom, i mislim da postoje načini koji su civilizovani i primereni demokratskoj praksi i evropskoj praksi. Treba raditi sve u skladu sa zakonom, poručio je Spajić.  

Tenzije u bezbednosnom sektoru podigle su i priče koje su procurele da će Brđanin  uskoro smeniti nekoliko načelnika centara i odelenja bezbednosti. Prve kadrovske promene trebalo bi da se dogode u regionalnom centru „Jug“, koji pokriva više primorskih opština  -Bar, Budvu, Tivat, Kotor, Herceg Novi  i Ulcinj. Na udaru će se naći kadrovi koji su nedavno imenovani na predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića (Demokrate) i bivšeg ministra policije Filipa Adžića (GP URA).

Neki od policijskih funkcionera čije su smene planirane su dovođeni u vezu sa visokim funkcionerom Agencije za nacionalnu bezbednost Artanom Kurtijem. Formalni razlozi smena su, prema nezvaničnim saznanjima, neispunjavanje uslova za obavljanje načelničkih funkcija. Navodno četiri načelnika nemaju odgovarajuće činove i to će biti osnov za njihovo razrešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu