KO JE PRVI TRAŽIO DO KVONA Izručenje "kralja kriptovaluta" postalo predmet sporenja u Crnoj Gori

V.K.

23. 02. 2024. u 13:37

ODLUKA Višeg suda u Podgorici da se uhapšeni južnokorejski državljanin Hjeong Do Kvon izruči SAD postala je predmet sporenja njegovih branitelja, nadležnih organa i političara. Problem je ko je prvi tražio izručenje "kralja kriptovaluta" - zvanični Vašington ili Južna Koreja?

КО ЈЕ ПРВИ ТРАЖИО ДО КВОНА Изручење краља криптовалута постало предмет спорења у Црној Гори

Printskrin/Jutjub/Coinage

U podgoričkim kuloarima se može čuti da je ceo posao "završen" onog dana kada je u glavni grad stigao pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen, koji se sastao sa premijerom Milojkom Spajićem, vrhovnim i specijalnim državnim tužiocem.

Da je odluka nezakonita tvrde advokati Do Kvona Goran Rodić i Marija Radulović. Oni su optužili ministra pravde Andreja Milovića da je "podučavao sud" kako se primenjuje zakon i kakvu odluku treba da donese. Dodaju da prilikom donošenja ovakve odluke, sud nije proveravao tačnost činjenica koje mu je dostavio ministar pravde, iako u spisima predmeta ima dokaze da se radi o lažnim podacima. Zbog toga su najavili žalbu.

Još ranije ministar Milović je, komentarišući da li Do Kvona treba izručiti Južnoj Koreji ili SAD, naveo da je to politička odluka.

- SAD su naš glavni spoljnopolitički partner, želimo da što pre potpišemo bilateralni sporazum o izručenju da bismo na taj način napravili pravni okvir za buduća izručenja - poručio je Milović, dok je njegov prethodnik Marko Kovač juče potvrdio da je izručenje Do Kvona od Crne Gore prvo tražila Južna Koreja, a tek nakon njihovog stigao je zahtev SAD.

Saslušani šverceri duvana

U PODGORIČKOM Višem sudu nastavljena su saslušanja osumnjičenih za šverc cigareta i stvaranje kriminalne organizacije, a pred sudijom Suzanom Mugošom iskaz je dao i navodni šef te ekipe Aleksandar Aco Mijajlović. Njegov advokat Zoran Piperović rekao je da tužioci nisu pružili nijedan dokaz o tome gde su cigarete koje su navodno prokrijumčarene.

- Već dve godine Dritan Abazović govori da je Aleksandar Mijajlović švercer cigareta i kokaina. Da se čovek oseća prozvanim i krivim, a ima mogućnost, zar mislite da bi čekao sve ovo vreme da ga uhapse, a da ne ode bilo gde po svetu - pitao je Piperović.

"Kralj kriptovaluta" Do Kvon i njegov saradnik Hon Čad Jun uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu, odakle su sa lažnim pasošima Kostarike pokušali da odlete za Dubai. Prilikom pretresa policija je kod njih pronašla i putne isprave Belgije. Jun je pre desetak dana izručen Seulu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)