USTANOVLJENJA KNJIŽEVNA NAGRADA "ĆAMIL SIJARIĆ": Odluka centra za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo'' u Bijelom Polju

M. SEKULOVIĆ

17. 02. 2024. u 12:55

SAVET Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" u Bijelom Polju, na predlog direktora Centra Jasmina Ćorovića, ustanovio je književnu nagradu "Ćamil Sijarić".

УСТАНОВЉЕЊА КЊИЖЕВНА НАГРАДА ЋАМИЛ СИЈАРИЋ:  Одлука центра за културу Војислав Булатовић Струњо у Бијелом Пољу

M. S.

- Polazeći od Zakona o kulturi koji utvrđuje načela ostvarivanja i razvoja kulture, koji obavezuje državne i lokalne organe, samim tim i javne ustanove kulture, da podstiču, afirmišu i rade na zaštiti i očuvanju kulturne baštine, da ravnopravno čuvaju i unapređuju sve kulturne identitete u poštovanju kulturne različitosti, osetili smo obavezu da shodno pomenutom u čast ovog velikog pisca i pripovedača ustanovimo književnu nagradu koja će nositi njegovo ime - "Ćamil Sijarić". Dodeljivaće se za najbolja prozna dela, roman ili priču - pripovetku, svake godine u Bijelom Polju, 18. decembra, na dan rođenja ovog velikog pisca. U Crnoj Gori ne postoji književna nagrada koja nosi ime ovog velikog bjelopoljskog, crnogorskog, jugoslovenskog, evropskog i svetskog pripovedača, čija dela su prevođena na brojne svetske jezike. Smatramo da se na ovaj način Bijelo Polje mora odužiti piscu ovakvog formata - saopšteno je iz Centra za kulturu, povodom ustanovljenja nagrade u znak sećanja na delo i velikog pisca rođenog u Šipovicama kod Bijelog Polja 1913. godine.

Sijarić je nakon gimnazije, koju je završio u Vranju, završio i Pravni fakultet u Beogradu, a među najznačajnijim delima su mu romani "Bihorci", "Konak", "Kuću kućom čine lastavice", "Mojkovačka bitka", knjige pripovedaka "Ram bulja", "Bunar", "Kad đevojka spava, to je kao da mirišu jabuke", te knjige poezije "Lirika" i "Koliba na nebu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)