MRŽNJA ZBOG TROBOJKE: Poslanici juče skrenuli sa dnevnog reda Skupštine

V. KADIĆ

20. 01. 2024. u 06:10

TROBOJKA u kabinetu predsednika Skupštine Crne Gore, Andrije Mandića, neočekivano se našla juče na sednici parlamenta van dnevnog reda, kada je poslanik Demokratske partije socijalista Branislav Nenezić pozvao poslanike Pokreta Evropa sad, Albanske alijanse i Demokratske Crne Gore da se izjasne u vezi sa "kršenjem zakona i gaženjem Ustava Crne Gore isticanjem simbola druge države" u kabinetu Mandića.

МРЖЊА ЗБОГ ТРОБОЈКЕ: Посланици јуче скренули са дневног реда Скупштине

Skupština Crne Gore

U odgovoru predsednik Skupštine je rekao Neneziću da se poziva na pogrešne adrese.

- Ja ću da vam odgovorim na to. U ovoj skupštini i tom kabinetu gotovo tri puta duže je stajala trobojka, nego ova današnja zastava Crne Gore. Dakle, ne znam otkud tolika mržnja prema trobojci koja je bila zastava knjaževine i kraljevine Crne Gore - rekao je Mandić. - Bila je zastava Jugoslavije u drugačijem poretku. Svi smo pripadali tome, a mi koji imamo malo ozbiljnije godine, svako ima onu fotografiju sa venčanja gde iza njega stoji ta trobojka. Zakon sadašnji predviđa da se sve te zastave poštuju, nemate mogućnost da oduzmete pravo onima koji puštuju tu zastavu.

Knežević spreman da plati

POSLANIK DNP Milan Knežević kazao je da je poslanik DPS Jevto Eraković na prvoj sednici tražio da u Skupštini bude ukrajinska zastava.

- A vi sada tražite narodnu trobojku iz 1905. godine sa dvoglavim orlom u naletu i verujte da je to sjajna ideja i ja je prihvatam i tražim da Mandić to realizuje, ako Skupština za to nema para. Spreman sam da doniram i da zaokružimo sa ovim državnim alaj barjakom, da pored njega bude zastava iz 1905. To je veliki napredak nakon onoga što je rekao Eraković - kazao je Knežević.

Mandić je istakao da on najbolje zna kakva je bila situacija i kako je promišljao DPS kada se izglasavala ova zastava.

- Ne morate meni objašnjavati kako je bilo, i jedna upornost predsednika Skupštine Ranka Krivokapića da to bude zastava, na kraju je DPS pristao na to, a u poslaničkom klubu im je bila trobojka, ali ona dvorska sa dvoglavim orlom. Potreba da se danas kamenom gađa neko ko poštuje tradicionalne simbole Crne Gore, ne služi na čast nekadašnjoj Crnoj Gori. Ja sam Srbin i poštujem trobojku, morate da poštujete različitosti - rekao je Mandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)