PLANIRANA IZGRADNJA SOLARNE ELEKTRANE: Uskoro snimanje novskih krovova

V.V.

25. 12. 2023. u 15:04

Projekat izgradnje solarne elektrane tema je pregovora predstavnika Opštine Herceg Novi i CEDIS-a. U pripremi je veb portal na kome će građani moći da saznaju o solarnom potencijalu svojih krovova.

ПЛАНИРАНА ИЗГРАДЊА СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Ускоро снимање новских кровова

Foto: OHN

- Za izgradnju solarne elektrane postoji nekoliko lokacija, ali svaka mora da zadovolji određene uslove, objasnio je sekretar za energetsku efikasnost Ilija Peulić. Solarni paneli ne bi smeli da se vide sa mora, dalekovod treba da bude blizu elektrane i da ima kapacitet da primi tu količinu električne energije. U slučaju da ne može ili da ga nema,sve je uzalud – navodi Peulić.

Sredstva za projekat vazdušnog snimanja grada kako bi se utvrdio  potencijal proizvodnje električne energije putem solarnih panela opredeljena su budžetom za narednu godinu.Kompletan urbani deo biće snimljen najmodernijim kamerama.

- Na osnovu tog snimka saznaćemo potencijale svih krovova i tada će Opština moći  da izračuna koji je potenncijal, koliko panela mora da bude postavljeno da bi projekat bio isplativ, koliko će to da košta i koliko godina mora da radi. U saradnji sa CEDIS-om i uz usvojene zakonske akte, biće napravljen pravi plan kako će sve to obaviti – objašnjava Peulić.

Vlasnici objekata u Starom gradu i svim delovima koji su zaštićeni kao kulturno-istorijski spomenici neće moći da  postavljaju solarne panele.

U lokalnoj upravi će tokom 2024. godine na osnovu vazdušnih snimaka kreirati geoportal za energetsku efikasnost, koji će koristiti vlasnici legalnih stambenih objekata.Po evropskim standardima i zakonima biće propisani svi uslovi koje vlasnik objekta mora da ispuni da bi dobio energetski pasoš svog objekta. Peulić objašnjava i da će pasoši biti podeljeni u tri kategorije, a vlasnici će imati mogućnost podizanja zelenih kredita za kupovinu energetski efikasnih kućnih uređaja. Dobra zamisao podrazumeva i  zakonsku regulativu, koja je još na čekanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)