STRUJA "PRELILA" ČAŠU: Sindikalci traže od Vlade i EPCG da spreče poskupljenje električne energije

I. D. S.

02. 12. 2023. u 07:10

UKOLIKO Vlada i Elektroprivreda ne spreče najavljeno poskupljenje struje, neminovno je poskupljenje svih ostalih proizvoda i usluga, što će biti "kap koja preliva čašu" s obzirom na inflaciju koja je proteklih par godina značajno ugrozila standard građana, upozoravaju iz Unije slobodnih sindikata.

СТРУЈА ПРЕЛИЛА ЧАШУ: Синдикалци траже од Владе и ЕПЦГ да спрече поскупљење електричне енергије

Foto Shutterstock

Stoga apeluju na EPCG i Vladu da nađu rešenje kako do najavljenog poskupljenja ipak ne bi došlo. Regulatorna agencija za energetiku potvrdila je pre nekoliko dana da će struja od 1. januara biti skuplja za 5,63 odsto.

- Imajući u vidu inflatorna kretanja sa kojima se naši građani suočavaju u poslednje dve godine, te konstantan rast cena nafte i njenih derivata, ali i osnovnih životnih namirnica, povećanje cene električne energije bi dodatno urušilo životni standard građana - navode sindikalci.

Neminovno je, kako dodaju sindikalci, da će ionako previsoke cene ostale robe i usluga vrtoglavo nastaviti da rastu sa porastom cene električne energije.

- Sa svakim novim poskupljenjem, dodatno se obezvređuju zarade, penzije i druga primanja, te posebno ionako niska socijalna davanja. Imajući u vidu da su, u poređenju sa prethodnim periodom, dodatno poskupeli i energenti kao što su drva, ugalj i pelet, sasvim je jasno da bi poskupljenje električne energije bilo pogubno za sva domaćinstva ali i celokupnu privredu - ističu u sindikatu.

Ispunjenje obećanja

IZ sindikata podsećaju i da su iz EPCG mesecima unazad stizale ohrabrujuće poruke, te uveravanja da će dati sve od sebe da do poskupljenja ne dođe, pa očekuju da će svoje obećanje i ispuniti.

- Ovo pre svega zbog najava da EPCG posluje pozitivno, a da se naredne godine očekuje rekordna dobit koja se meri desetinama miliona evra - poručuju sindikalci.

 

Osvrnuli su se i na tvrdnju predstavnika REGAGEN-a, da ukoliko se struja bude trošila racionalno, računi ne moraju biti veći nakon poskupljenja, te savete o potrošnji doveli u pitanje.

- Preporuke i saveti o načinu potrošnje kojima bi se, prema njihovim rečima, anuliralo očekivano povećanje cene, posebno su upitni s obzirom na zimski period koji je pred nama i na životne potrebe koje za grejanjem i generalnom upotrebom električne energije nisu i ne mogu biti diktirane satnicom, već isključivo potrebama koje moraju biti zadovoljene - rekli su iz USSCG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)