SPREMNE OLAKŠICE ZA ODLAZAK U PENZIJU: URA poslala predlog Skupštini Crne Gore

I. D. S.

25. 11. 2023. u 07:25

DA Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju mora što pre da se menja, saglasni su svi - političari, sindikati i radnici...

СПРЕМНЕ ОЛАКШИЦЕ ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ: УРА послала предлог Скупштини Црне Горе

Skupština CG

Predlog izmena već je predao Građanski pokret URA, te ukoliko njihov predlog dobije zeleno svetlo, pravo na penziju ubuduće će se ostvarivati sa navršenih 64 godine života i 15 godina staža i to će važiti za oba pola.

Nakon što je Ustavni sud ukinuo deo zakona o PIO, zbog, kako tvrde, diskriminatornih odredaba, pravo na penziju gotovo da je nemoguće ostvariti. Naime, prema trenutnoj regulativi u penziju mogu samo oni koji imaju 40 godina radnog staža, te se zbog toga uveliko apeluje na nadležne da hitno izmene zakon. Predlog izmena Zakon o PIO u skupštinsku proceduru predao je GP URA, pa se sada čeka reakcija Vlade, nakon toga i poslanika.

Čekaju potez Vlade

KONATAR je kazao kako očekuje da se Vlada što pre izjasni o ovom pitanju i da se izmene zakona u najkraćem roku nađe na dnevnom redu Skupštine.

- Ne vidim nijedan razlog da neko od poslanika ne podrži ovaj predlog - rekao je Konatar.

- Izmenom člana 17 smo ponovo uveli stav 1, koji predviđa da osiguranici stiču uslov za odlazak u penziju sa 64 godine života i 15 godina radnog staža. I muškarci i žene bi sa 64 godine stekli uslov za penziju, posle čega bi sami odlučili da li žele otići u penziju odmah po ispunjenju uslova ili nastaviti svoj posao - kazao je poslanik Miloš Konatar, nakon što su predlog predali.

Istakao je i da su u prethodnom periodu razgovarali sa reprezentativnim udruženjima koja su članovi Socijalnog saveta, Unijom poslodavaca, oba reprezentativna sindikata, udruženjima penzionera i da su svi saglasni sa predloženim.

Konatar: Ovim rešenjem se ukida diskriminacija na koju je ukazao Ustavni sud

- Ovim rešenjem imamo povoljnije uslove za odlazak u penziju nego dosad i njime se ukida diskriminacija na koju je ukazao Ustavni sud. Na ovaj način smo izašli u susret onome što su bili zahtevi reprezentativnih sindikata, kada su u pitanju povoljniji uslovi za odlazak u penziju osiguranika - rekao je Konatar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!