PROTIV „BUDVANIZACIJE“ HERCEG NOVOG: Građani ne žele gradski hotel na neadekvatnoj lokaciji

V.V.

27. 10. 2023. u 14:03

Stanari zgrada u Ulici Orjenskog bataljona protestovali su i pokrenuli peticiju protiv izgradnje gradskog hotela na zelenom pojasu između magistrale i njihove ulice.

ПРОТИВ „БУДВАНИЗАЦИЈЕ“ ХЕРЦЕГ НОВОГ: Грађани не желе градски хотел на неадекватној локацији

foto:V.V.

Cilj je da se spreči još jedan korak ka “budvanizaciji” Herceg Novog, navedeno je u peticiji.

Izgradnja gradskog hotela malih smeštajnih kapaciteta planirana je na uskom zelenom pojasu koji je u katastru zaveden kao šume prve klase i delu koji pripada magistralnom putu. Prema oceni stanara Orjenskog bataljona 24 i 26, veličina i oblik parcele su u potpunosti neprimereni za gradnju, pogotovo za gradnju hotela, preliminarno kategorisanog sa četiri zvezdice.Jedina racionalna planirana namena  ove lokacije je zaštitno zelenilo uz magistralu.

-Izgradnja ovog objekta predstavlja čist primer tzv. “investitorskog urbanizma” na uštrb interesa zajednice i u korist pojedinca, ona uzurpira jednu od retkih zelenih oaza na gradskom području, kao i deo putnog – magistralnog pojasa.

Zoran Pašeta je u ime stanara, kazao da ukazuju na očigledan primer agresivnog „investitorskog urbanizma“ kojim se devastira uže gradsko područje i umanjuje kvalitet života svih stanara.On je naglasio da je DUP-om Srbina na ovoj lokaciji formirana urbanistička parcela koja obuhvata osim katastarskih parcela investitora i deo magistralnog puta.

foto:V.V.

 

-Nekim investitorima se može navodno legalno dati čak i deo magistralnog puta za izgradnju njihovog, a ne gradskog hotela  i da to u ovoj državi prođe ispod radara kao potpuno normalna stvar. Čak i pripajanjem magistralnog puta parcela nema potrebnu širinu za izgradnju objakta - rekao je Pašeta.

Uz sve to u ulici su vidljive duge pukotine na kolovozu i na trotoarima, što upućuje na to dateren klizi, a izgradnjom hotela moglo bi doći do pokretanja terena na širem području. Konačno, hotel bi sasvim zatvorio vizure iz stambenih zgrada 24 i 26. Arhitekta i jedan od stanara,  Vuk Čvoro, kazao je da podležu „investitorskoj urbanizaciji koja siluje prostor i na neki način preusmerava na tokove koji nisu prirodni“. Čvoro podseća da je Ulica Orjenskog bataljona, jedna od retkih koj ima drvored, ali su se već sada sveli na pet stabala.

– Umesto da razmišljamo o tome mi razmišljamo o izgradnji novog objekta. Umesto da razmišljamo o jačanju infrastrukture, o jačanju  javnih prostora trgova, parkova, uređenju javnih površina, mi diskutujemo da li treba tu graditi objekat ili ne. To je generalno moj stav što se tiče urbanizma i izgradnje ovakvih objekata. To bi trebalo zaustaviti - rekao je Čvoro.

Ističe da je investitor sigurno počeo legalno da gradi jer mu je data mogućnost na osnovu planske dokumentacije, ali je to prema njegovom mišljenju „totalni promašaj“.

-Herceg Novi je grad zelenila, a svodi se na to da diskutujemo o objektu koji je na uskom grlu između dve ulice u kojoj već imamo problem sa parkingom. Kada dođe novi objekat biće još gore - siguran je Čvoro.

Zainteresovani stanari kojima se pridružuju i drugi stanovnici Herceg Novog obratili su se Direktoratu za inspekcijski nadzor i predsedniku Opštine Stevanu Katiću. Smatraju i da specijalni tužilac mora da preispita odgovornost onih koji su dali saglasnost za izgradnju hotela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)