DNEVNI BORAVAK ZA ODRASLE SA INVALIDITETOM:Omogućiti korisnicima maksimum izvodljivog razvoja i nezavisnosti

V.V.

02. 10. 2023. u 16:12

Otvaranjem Dnevnog boravka 27+ za odrasla i stara lica sa invaliditetom biće unapređen kvalitet njihovog života i stvoreni uslovi za integraciju korisnika u zajednicu na osnovu jednakih mogućnosti, kazao je na otvaranju ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

ДНЕВНИ БОРАВАК ЗА ОДРАСЛЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ:Омогућити корисницима максимум изводљивог развоја и независности

Foto: Služba za informisanje OHN

Dnevni boravak otvoren je u naselju Topla u saradnji Opštine Herceg Novi sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i NVO „Nova šansa u Novom“. U adaptiranom prostoru biće mesta za 15 korisnika  kojima je obezbeđen prevoz  i topli obrok.

– U dnevnim boravcima kreiraju se smisleni i efikasni programi koji su prilagođeni potrebama korisnika kojima se omogućava da postignu maksimum izvodljivog razvoja i nezavisnosti, dobijaju odgovarajuću negu, edukaciju, obuku i podršku da žive što je moguće nezavisnije kao i da učestvuju u normalnom životu u okviru svoje zajednice, naveo je ministar Adrović.

Predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić naglasio ja da su kao lokalna samouprava bili svesni  potrebe za servisom koji će biti na usluzi osobama sa invaliditetom starijim od 27 godina pa je još prilikom gradnje Dnevnog centra u Sutorini ostavljena mogućnost da se dogradi i poseban deo za ovu grupu korisnika.

Foto: Služba za informisanje OHN

Tekst potpisa

– Do realizacije tog projekta, našli smo prelazno rešenje, a to je Dnevni boravak koji će biti velika pomoć i podrška korisnicima koji nisu imali više pravo na usluge Dnevnog centra. Gubljenjem tog prava oni su ostali uskraćeni i kada je reč o socijalizaciji, radnoj i fizičkoj terapiji, komunikaciji. Zato je obaveza grada bila da preuzme brigu o njima i otvori ovakav prostor, adaptira ga, ali i pruži stabilnost u daljoj realizaciji projekta – kazao je predsednik Katić.

On je podsetio na hercegnovske dobre primere rada sa decom sa smetnjama i teškoćama u razvoju u okviru  Dnevnog centra u Sutorini i NVO „Nova šansa u Novoma“ koja već 15 godina stručno osposobljava i upošljava lica sa invaliditetom.

Herceg ima dobrog partnera u  nadležnom ministarstvu  sa kojim su realizovali  projekte Regionalnog stambenog programa, a pre dva dana je potpisan memorandum o saradnji i sa organizacijom HELP. U toj sprezi biće izgrađen objekat za socijalno stanovanje u naselju Nemila i tu će biti zbrinuto šest porodica – socijalno ugroženih i izbeglih i raseljenih lica koja sada žive u trošnim barakama u Bajkovini – obećao je Katić.

U ime „Nove šanse u Novom“ zahvalila je direktorica Vesna Odalović  i navela da su planirane  psihosocijalna podrška korisnicima i roditeljima, radno-okupacione kao i sportsko-rekreativne radionice. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!