OBEĆANA UŠTEDA DO 132 EVRA Od danas povoljnija kupovina za građane, kreće nova akcija "Stop inflaciji"

I. D. S.

02. 10. 2023. u 13:13

VIŠE od sto proizvoda od danas pa sve do kraja godine građani Crne Gore moći će da kupuju po nešto nižim cenama. Zasada se ne zna šta će sve biti u korpi koja bi trebalo da olakša borbu sa inflacijom, ali, prema procenama Ministarstva ekonomskog razvoja, zahvaljujući novoj akciji "Stop inflaciji", potrošačka korpa može biti jeftinija za čak 132 evra.

ОБЕЋАНА УШТЕДА ДО 132 ЕВРА Од данас повољнија куповина за грађане, креће нова акција Стоп инфлацији

gov.me

Kako su pojasnili iz resora ministra Gorana Đurovića, trgovci su se obavezali da naprave listu od najmanje 100 proivoda čije će cene umanjiti tako što će maržu na njih ograničiti na najviše pet odsto. Za trgovce koji imaju do 100 antiinflaciona korpa podrazumeva listu od najmanje 50 proizvoda. Još nije poznato šta će biti na sniženju, zasada je objavljen samo deo artikala čija cena će biti umanjena, a kao i prethodnog puta, iz ministarstva napominju da je definisano i da proizvod ne sme biti lošijeg kvaliteta od prosečnog kvaliteta proizvoda određene vrste, a poželjno je da korpa sadrži i proizvode boljeg kvaliteta tj. premium proizvode.

Primer antiinflacione korpe u kojoj trenutno ima 148 proizvoda i za koju su potrošači do sada morali da izdvoje 454,71 evra, od 1. oktobra sa primenom akcije "Stop inflaciji" i popustom, njena vrednost će iznositi 322,07 evra. Dakle, radi se o popustu koji ukupno iznosi 29,17 odsto i zahvaljujući kojoj potrošači štede 132,64 evra.

Podrška trgovaca i proizvođača

ZASADA, akciju "Stop inflaciji 100+" podržalo je sedam maloprodaja mešovite robe, te lanac maloprodajnih objekata koji nude kozmetičke proizvode i hemiju. Osim toga, priključilo se i čak 31 proizvođač, odnosno dobavljač.

Za sada je poznato tek oko 15 proizvoda iz pomenute korpe, a obračunata sniženja variraju od 22 do 48 odsto. Kako je prikazano. Na listi su, imeđu ostalog, juneći but bez kosti, koji će od 2. oktobra, umesto dosadašnjih 10,49 evra, koštati 7,99, te hamburša slanina koja je snižena sa 7,99 na 5,49 evra. Kašice za bebe moći će da se kupe za 89 centi, umesto dosadašnjih 1.59 evra, što je umanjenje od 44 odsto. Od hemije,

zasada se zna da će snižen biti omekšivač i to sa 3,19 na 1,79, šampon za bebe biće jeftiniji jedan evro, te će koštati 2,25 evra, a sapun će biti snižen skoro 50 odsto, pa će umesto 0,95 evra, koštati 49 centi.

Iz Đurovićevog resora napominju da proizvodi koje trgovci budu prodavali po nižim cenama ne smeju biti pri isteku roka, niti smeju da imaju bilo kakve manjkavosti i oštećenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024