INSTITUTU IGALO NOVA ŠANSA U NORVEŠKOJ: Za 2024. treba da se prijavi na tender

V.V.

28. 09. 2023. u 16:41

Najavljeni prekid norveškog programa za narednu godinu, premda saradnja Instituta Igalo sa norveškim Fondom zdravstva traje pedeset godina, bio je povod sastanka menadžmenta ove ustanove i predstavnika Norveške.

ИНСТИТУТУ ИГАЛО НОВА ШАНСА У НОРВЕШКОЈ: За 2024. треба да се пријави на тендер

Foto V. Vujanović

Objašnjeno je: loša finansijska situacija presudila je donošenju odluke.

Prema rečima vd direktora dr Sava Marića, zaključak je da Institut nije diskvalifikovan za 2024. godinu, već šansu može da traži na novom tenderu koji raspisuje norveški Fond.

– Imamo ponovo pravo da učestvujemo. Molio sam ih, ako osim finansijske situacije, imaju još neke sugestije prema nama, da nam kažu, da to popravimo i eventualno smanjimo razloge zbog kojih ne bismo bili domaćini Norvežanima. postoji. Tender će biti raspisan za 15 dana, imamo mesec da se prijavimo, pa optimizam još uvek postoji, objasnio je dr Marić.

Izuzetno je važno da delegacija iz Norveške nije imala primedbe na medicinske programe koji su prema anketama dobili ocenu 4,55, ali je neophodno rešiti finansijske probleme, obezbediti redovna primanja zaposlenima, bolje uslove rada i potpisati kolektivni ugovor.

To se u potpunosti podudara sa zahtevima radnika koji su tražeći ispunjenje tih zahteva u proteklom periodu organizovali brojne proteste pa i peticiju koju je potpisalo više od 20 hiljada građana koji tarže spas za Institut.

– Ako prihvatimo kolektivni ugovor i rešimo dug prema Jugobanci AD Beograd, već smo dosta promenili… Norvežani ne traže revoluciju od nas, realni su u svemu, kao što su realni da nas je kovid dve godine unazadio, i njih kao bogatu ekonomiju, a ne nas kao zemlju u tranziciji – ističe dr Marić.

Foto: RTHN

 

 

 
Sastanku je u ime lokalne uprave prisustvovao hercegnovski predsednik Stevan Katić. On je podsetio na poluvekovnu tradiciju dolazaka pacijenata iz ove skandinavske zemlje  i značaj koji to ima za Herceg Novi.

Katić je informisao članove delegacije iz Osla da je Institut većinski u državnom vlasništvu, kao što je i norveški Fond zdravstva i poručio im da prednost na tenderima treba dati upravo državnim kompanijama.

Institut Igalo u narednom periodu neće biti ponuđen na tendersku prodaju, objasnio je dr Marić. Prema njegovim rečima prihvatljivije je rešenje  da država otkupi deo akcija manjinskih akcionara, a ako država bude imala 84 ili svih 100 odsto vlasničkog udela, onda ima načina i za značajniju finansijsku injekciju Institutu.

- Tada bi određena sredstva utrošili za vraćanje dugova, a drugi deo za renoviranje kapaciteta. Tako bi mogli da govorimo i o podizanju cena, jer  ponuda mora da bude kvalitetnija da bi cene bile više – kazao je dr Marić i apostrofirao da su usluge slične onima koje pružaju u Igalu u Bugaskoj i Rumuniji tri puta skuplje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona