POPULISTIČKA EUFORIJA POGURALA CENE: Medojević o situaciji u CG

V.K.

31. 08. 2023. u 14:06

SAMA najava poplistickog i antiekonomskog programa Evropa sad ( koji sa Evropom i njihovim ekonomskim merama u uslovima geostrateske krize i rata u Ukrajini nema blage veze) i povećanje mininalne zarade bez povećanja produktivnosti i izborna kampanja PES je izazvala euforiju na trzistu i nerealna očekivanja u vezi ekonomskih kretanja u zemlji, kaže lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

ПОПУЛИСТИЧКА ЕУФОРИЈА ПОГУРАЛА ЦЕНЕ: Медојевић о ситуацији у ЦГ

V.K.

On podseća da u visoko monopolizovanoj i kartelizovanoj ekonomiji sa slabašnim tržištem i bez aktivne regulacije i mera države, implementacija popilističkog programa Evropa sad je izazvala eksploziju cena osnovnih životnih namirnica.

- Kartel u maloprodaji je brzo podigao svoje trgovačke marže i stopu profita, jer su cene u Crnoj Gori rasle mnogo više nego što su rasle uvozne cene roba široke potrošnje. Cene su skočile iz dva razloga. Direktno povećanje tražnje kroz povećanje zarada ( bez stvaranja nove vrednosti) i mnogo opasnijeg psihološkog efekta populisitičke euforije kroz kreiranje nerealnih očekivanja u vezi ekononskih kretanja u zemlji. Trgovci su podigli cene i povećali profit. Vlada je zadržala visoke akcize i poreze na gorivo i povećala prihode budžeta. Stvoren je mehur nerelealnih očekivanja koji je pogurao cene u nebo. Spajić je stvorio ekonomskog monstruma koji se može hraniti jedino novim povećanjima zarada, što ce opet podstaknuti inflaciju, a rupe u budžetu će se krpiti novim zaduživanjima, kazao je Medojević ukazujući da su cene  više psiholoska kategorija nego racionalna ekononska.

- Zavise od percepcije i potreba kupaca. Kao da smo svi zaboravili zakon ponude i tražnje i tačku gde se te dve krive seku koja predstavlja - cenu. Pročitao sam mnogo sjajnih radova i tekstova na temu psihološki uzroci inflacije. Spajić je izgleda preskočio te lekcije. Ideja da veštačkim povećanjem zarada osvojiš vlast, pa da onda novim povećanjima zarada i zaduženjima hraniš Frankestajna koga si sam stvorio je utopija. Opšte populistička demagogija dovela je do opasnih najava premijera i ministra o “rekordnoj “ turističkoj sezoni , što je kod aktera na turističkom tržištu kreiralo procene da mogu jos više zaraditi prostim podizanjem cena ( bez podizanja kvaliteta ponude). Takva politika brze zarde kroz podizanje cena i profitne stope, moglo bi se obiti o glavu vec sledeće godine.  Spirala infoacije kreirane veštačkim podizanjem tražnje i populističkom euforijom o blistavoj ekonomskoj buducnosti zemlje , poješće supstancu i povećati siromaštvo u državi.

Program Evropa sad 1  ima već viđliive pogubne efekte na sistem javnog zdravstva koji polako, ali sigurno gubi bitku od privatnih monopolista , što direktno ugrožava zdravlje stanovništva. Polako, ali sigurno ide se ka privatizaciji zdravstvenog sektora i ukidanju obaveznog zdravstvenog osiguranja. Sve više će se smanjivati spisak besplatnih usluga i lekova u javnom zdravstu i snabdevenost državnih apoteka . Vratiće se vreme nestašica lekova. Ko bude imao novca imaće i lekove i zdravstvenu zaštitu. Kao u SAD. Program Evropa sad 2 će povećati zarade tako što će ukinuti obavezno penzijsko osiguranje i zaposleni će umesto sadašnje neto zarade primati bruto iznos, pa će sami odlučivati gde će  i da li će iopšte , uplaćivati doprinose za penziju. To je uvod u privatizaviju penzijskog sistema i urušavanje sistema međugeneracijske solidarnosti, a teret isplata penzija postojećim penzioerima pašće na bzdžet drzave. Otvoriće se ogromna budžetska rupa koju ce Spajic pokrivati novim i novim zaduženjima. Strukturne i dugoročne štete će biti ogromne. Ugroziće se osnovna ljudska prava garantovana Ustavom i Crna Gora će biti razorena ovakvim populistickim programima.

Privatizovano zdravstvo i penziijski sistem ostaviće na stotine hiljada građana bez elemnatarne zdravstvene zaštite i prihoda u vreme kada neće biti sposobni  da rade.

Sledece na redu je privatizacija prirodnih resusrsa ( vode, šuma, ruda….). Posle 30 godina mafijaškog režima Đukanovića i ovih radikalnih neoliberalnih mera od države neće ostati ni dugmići, zaključio je Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)