SLOGU REMETI FOTELJA ŠEFA PARLAMENTA Kompromis ZBCG i Demokrata vodi do stabilne većine u Vladi

V.K.

10. 08. 2023. u 07:32

LIDER Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je nakon obavljenih konsultacija sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem u rezidenciji na Cetinju, da predsednik Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić ima podršku te partije da bude mandatar za sastav nove vlade.

СЛОГУ РЕМЕТИ ФОТЕЉА ШЕФА ПАРЛАМЕНТА Компромис ЗБЦГ и Демократа води до стабилне већине у Влади

Služba za informisanje predsednika Crne Gore

- Precizno smo se izjasnili, bili smo na listi PES, borili se da naša lista napravi što bolji rezultat i da Spajić bude mandatar. On ima našu podršku. Da li ćemo sutra glasati za vladu to zavisi od sastava vlade. Voleli bismo da damo podršku vladi za koju se nadamo da će je podržati 49 poslanika - kazao je Danilović, dodajući da, ipak, neće gledati skrštenih ruku "iživljavanja" da bi se došlo do većine.

Treba videti ko je prihvatljiv mandataru, nastavio je Danilović i poručio da njima ne smetaju partije koje su trenutno "najagilnije".

- Rekli smo da nismo zainteresovani za saradnju sa koalicijom koju je predvodio DPS. Voleo bih da dođemo do većine sa 54 poslanika - istakao je Danilović.

Milatović je juče posle razgovora sa Danilovićem, a potom i predstavnicima Albanske alternative i Demokratskog saveza Albanaca završio konsultacije o mandataru koje su počele 31. jula. Predsednik države je ranije rekao da iako ima rok od 30 dana, očekuje da će konsultacije završiti za 15 dana. Ostalo mu je nešto više od dve sedmice da odredi mandatara.

Abazović miran

NAKON što predsednik države odredi mandatara, ovaj će imati rok od 90 dana da predloži kabinet koji će dobiti podršku makar 41 poslanika u Skupštini. Ukoliko "probije rok" ili Parlament ne bude dobio većinu, sledi raspisivanje novih izbora. Za svo to vreme, izvršnom vlašću i dalje bi rukovodio Dritan Abazović sa postojećim timom ministara.

Bilo je različitik mišljenja, ali je opšti stav da mandatar treba da bude lider PES Milojko Spajić. Ostalo je da se vidi sa kim bi on pravio većinu i kolika bi ona uopšte bila. Jer, osim što je "prekrižio" svaku mogućnost pravljenja saveza sa DPS i GP URA, sve je složenije otkad je postalo jasno da ni u koaliciji "Za budućnost Crne Gore" niti u Demokratama ne odustaju od mesta predsednika Skupštine Crve Gore. Na njima je da narednih dana dođu do kompromisa. Ako do toga dođe, onda je izvesno stvaranje još veće parlamentarne većine u kojoj bi se mesta našlo i za dva poslanika Socijalističke narodne partije.

Iz Bošnjačke stranke su kazali kako bi na stranačkim organima raspravljali da li im je prihvatljiva većina u kojoj su Srbi (ZBCG), dok stav dve albanske liste još nije definitivno poznat. Ako ostane na snazi ranije načelo prema kojem Albanski forum i Hrvatska građanska inicijativa preduzimaju zajedničke korake, onda savez koji predvodi Nik Đeljošaj neće pristupiti takvoj većini. Jer lider HGI, Adrijan Vuksanović, više puta je saopštio da ga ne zanima nikakva većina u kojoj je koalicija "Za budućnost Crne Gore".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)