SEĆANJE NA PATRIJARHA VARNAVU: Održan parastos u Pljevljima (FOTO)

M. DROBNjAK

24. 07. 2023. u 14:53

POVODOM 86 godina od mučeničke smrti patrijarha Varnave, vladika mileševski Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva, služio je parastos patrijarhu Varnavi na Varoškom groblju pored grobnice gde su sahranjeni patrijarhov otac Đorđe, majka Krsmana i braća Aleksa i Uroš.

СЕЋАЊЕ НА ПАТРИЈАРХА ВАРНАВУ: Одржан парастос у Пљевљима (ФОТО)

Foto:Pravoslavna Pljevlja

Na dan mučeničke smrti patrijarha Varnave Rosića, 24. jula, kraj porodične grobnice Rosića, na starom gradskom groblju na Varoši održan je pomen članovima porodice Rosić i patrijarhu Varnavi Rosiću.

Parastos je služio vladika mileševski Atanasije na Varoškom groblju u Pljevljima, gde su sahranjeni patrijarhov otac Đorđe, majka Krsmana i braća Aleksa i Uroš.

Mošti patrijarha Varnave Rosića počivaju u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru.

Petar Rosić, budući srpski patrijarh, rođen je u Pljevljima 1880. godine u srpskoj pravoslavnoj porodici Rosić, od oca Đorđa i majke Krsmane. Kršten je u Manastiru Svete Trojice u Pljevljima. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, petorazrednu bogoslovsko-učiteljsku školu u Prizrenu, a Duhovnu akademiju u Petrogradu u Rusiji. Monaški čin primio je iz ruku ruskog episkopa Sergija. Kao jeromonah bio je službenik pri srpskom poslanstvu u Carigradu, potom je 1913. izabran za veleško-debarskog episkopa. Ovu dužnost je obavljao sve do 1920. kada je izabran za mitropolita skopskog. Godine 1930. mitropolit skopski Varnava nasleđuje patrijarha Dimitrija na svetosavskom tronu.

U 30. godini života postao je episkop, u 40. mitropolit a u 50. patrijarh. Na čelu Srpske pravoslavne crkve nalazio se od 1930. do 1937. godine.

Patrijarh Varnava se upokojio u noći između 23. i 24. jula 1937. godine posle kraće bolesti, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Bio je veliki protivnik konkordata sa Katoličkom crkvom zbog koga je ušao u sukob sa tadašnjom jugoslovenskom vladom.

Po mišljenju brojnih istoričara, patrijarh Varnava je po zaslugama kojim je zadužio Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod svrstan odmah iza Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.

Njegovo ime je značajno i iz razloga što je postavio kamen temeljac za izgradnju velelepnog svetosavskog hrama u Beogradu. Poslednja želja mu je bila da počiva u ovome hramu koji će biti završen u naše vreme.

Treba kazati da je jedan od članova Odbora za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu bio i čuveni trojički arhimandrit i potonji sveštenomučenik Serafim Džarić koji je zajedno sa budućim srpskim patrijarhom pohađao Prizrensku bogosloviju. Inače, Manastir Sveta Trojica pljevaljska je godinama izdvajao značajne priloge za izgradnju svetosavskog Hrama. Kao mitropolit i patrijarh, Varnava je posećivao svoj rodni grad i služio liturgije u Manastiru Svete Trojice i crkvi na Ilinom brdu. Bio je pokrovitelj Srpskog pevačkog društva „Bratstvo“ iz Pljevalja, a ostalo je zapisano da je tridesetih godina prošlog veka dao najveći prilog za obnovu Manastira Svete Trojice koji je u to vreme bio oštećen razornim poplavama.

Pljevljaci se sa ponosom sećaju imena svog slavnog zemljaka patrijarha Varnave, a trg pored Crkve Svete Petke u Pljevljima nosi njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)