TEST ZNANJA UZ INDEKS: Inicijativa UCG za izmenu pravila za prijem na fakultete

I. D. S.

12. 07. 2023. u 11:37

PRIJAVLjIVANjE za prvu godinu studija za nastupajuću školsku godinu je okončano, ali se već za sledeću može očekivati izmena pravila. Naime, nakon skandala koje je izazvalo prepisivanje učenika na eksternoj maturi, nula bodova koje su dobili, te na kraju gledanje im "kroz prste", na Univerzitetu Crne Gore traže da se ubuduće polaže prijemni ispit pri upisu na fakultet.

ТЕСТ ЗНАЊА УЗ ИНДЕКС: Иницијатива УЦГ за измену правила за пријем на факултете

Foto: Fejsbuk/Vremenska.Prognoza By Dušan

Prorektor za nastavu na UCG, Veselin Mićanović smatra da je potrebno promeniti Pravilnik o upisu na osnovne studije, koji bi trebao da podrazumeva prijemni ispit, ako ne na svim, onda na većini studijskih programa.

- Pravilnik o upisu na osnovne studije donosi Ministarstvo prosvete. U komunikaciji sa organizacionim jedinicama predložićemo polaganje prijemnog ispita na onim studijskim programima za koje se pokazala potreba da se uvede, a na nekim će biti predložen intervju kao vid provere određenih sposobnosti kandidata - rekao je Mićanović.

Eksterna matura će ostati

POLAGANjE eksterne mature se na određeni način vrednuje i prorektor ne veruje da će doći do njenog ukidanja.

- Eksterna matura osmišljena je tako da da prohodnost najboljim srednjoškolcima ka studijskim programima. Pitanje je njen način primene i objektivnost. Mislim da Ministarstvo prosvete neće pribeći ideji ukidanja - kazao je Mićanović.

Dodaje da prijemni ispit ima za cilj da obezbedi kvalitetne polaznike na studijskom programu, zato se prijemni i organizuje iz predmeta od značaja za taj studijski program.

- Kada se izmeni Pravilnik o upisu detaljno ćemo analizirati po organizacionim jedinicama i studijskim programima gde je potrebno uvesti prijemni ispit, a gde intervjue - istakao je Mićanović.

Da je ponovno uvođenje prijemnog ispita nužno smatraju i studenti. Predsednik Studentskog parlamenta UCG, Andrej Vukčević, ocenio je da je taj zahtev realan.

- Studiranje na UCG treba da bude privilegija i zbog toga što su studije besplatne treba da se obavi selekcija kandidata koji se upisuju. Prijemni ispit nije ništa novo, sprovodi se svuda u svetu. Sistem kako se polaže eksterna matura ostavio je prostora za radnje koje nisu dozvoljene - napomenuo je Vukčević i dodao je da se kao društvo moramo zabrinuti i obratiti pažnju na sistem vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu