OBELEŽEN DAN BORCA: Borba za slobodu nije izbor već obaveza

V.V.

04. 07. 2023. u 15:23

Delegacije OBNOR-a 1941-1945 iz Kotora, Tivta i Budve i Herceg Novog i predstavnici lokalne samouprave položili su vence u spomen-parku u Sutorini i tako obeležili Dan borca, 4. jul.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА: Борба за слободу није избор већ обавеза

Foto: V.V.

Naše okupljanje u Spomen-parku u Sutorini dokaz je da se ne odričemo prošlosti i da smo odlučni da kroz obeležavanje ovog datuma i novim generacijama ukažemo na svetle stranice naše istorije, poručio je u ime OBNORa  Vladimir Mračević.

Podsetio je zatim  da se na jednom mestu čuva uspomena na više generacija Sutorana koji su u raznim ratovima dali živote na braniku  rodne grude pa mladi svoje aktivnosti treba da vide kao nastavak i sastavni deo tih najsvetlijih revolucionarnih tradicija, od slavnih ustanaka, Prvog svetskog rata, NOB-a, pa sve do današnjeg dana.

U okviru spomen-parka u Sutorini je i spomenik Bokeljima i Crnogorcima koji su savladali Napoleonovu vojsku, bista vođe Hercegovačkog ustanka vojvode Luke Vukalovića, spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, spomenik palim borcima u ratu 1991-1995, kao i spomenici dobrovoljcima u Hercegovačkom ustanku, Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, istakao je potpredsednik Opštine Miloš Konjević obraćajući se okupljenima među kojima je bio i konzul  Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović.

- Ovi spomenici stoje kao večna poruka da borba za slobodu nije izbor, već obaveza - rekao je Konjević i dodao da je sloboda i danas ugrožena na razne načine, pa mnogima nije jasno kako je odbraniti. - Čuvanjem uspomene na heroje naše prošlosti i polaganjem cveta na njihove grobove i spomenike. Time održavamo  iskru slobode u nama, a sve one koji nam slobodu pokušaju ugroziti podsećamo da se ta iskra može pretvoriti u plamen koji će ih surovo progutati.

Meštanin Boro Lučić savetovao je: „bez obzira što je ovo spomen park, on mora da bude živ. Moraju ljudi da dolaze ovde, ne samo 4. jula, već moramo da živimo duhom svih ljudi“ heroja, što nas već dugo spaja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave