SEĆANJE NA HEROJE SA KOSOVA I KOŠARA: Veliki srpski praznik - Vidovdan, obeležen i u Pljevljima (FOTO)

M. D.

29. 06. 2023. u 18:56

VELIKI srpski praznik - Vidovdan, juče je obeležen i u Pljevljima.

СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ СА КОСОВА И КОШАРА: Велики српски празник - Видовдан, обележен и у Пљевљима (ФОТО)

Foto: M.Drobnjak

Obeležavanje je počelo molitveno, liturgijama u crkvama, parstosom svim postradalim vojnicima od Kososvskog boja. Zatim je, po blagoslovu vladike Atanasija, u organizaciji Crkvene opštine Pljevalja i Odbora za izgradnju crkve Pomirnice, održan parastos pored jame na Stražici, u koju su komunisti u dva navrata, 1944. i 1945. godine, bez suda i suđenja, bacili 25 mučenika.

U sredu veče je u prepunoj sali Centra za kulturu opštine Pljevlja, održana i tradicionalna Vidovdanska manifestacija - “Veče sećanja na Predraga Peđu Leovca”. U uvodnoj besedi, otac Darko Jović, prisutne je podsetio na značaj Vidovdana, Vidovdanske etike i žrtve koju je Peđa podneo.

-Peđa Leovac je svojim životom posvedočio da je “Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i dovijeka”. Mnogi i čija imena ne znamo dali su svoje živote za taj ugaoni kamen našeg bića. Svako od njih predstavlja nit koja spaja Kosovo i Metohiju sa dušom našeg naroda po horizontali i sa raspetim i vaskrslim, Hristom, po vertikali obrazujući tako krst stradanja, ali i krst vaskrsenja. A tih niti je puno, jedna od njih je Peđa, druga Vukoman Tešović.… sve te niti su isprepletane među sobom da vežu svakoga od nas za Kosovo i Metohiju – rekao je Jović ističući da su zaslugom omladine našeg grada Peđa i Vule su bili učesnici litija, ali kao čuvari i zaštinici i kao uzori u ideji nepokolebljivosti i istrajnosti.

U nastavku, prisutna publika je imala priliku da upozna istinske heroje, pripadnike Interventnog voda, 53. graničnog bataljona, kojima je Peđa Leovac bio neposredni starešina. Publika je  gromoglasnim aplauzom pozdravila  Peđine saborce sa Košara: Aca Mirkovića, Bojana Stajića, Anta Radovanovića, Sašu Cvetkovića i Veselina Đokića.

Tijana Vučetić, etno pojac iz Nikšića, svojim raskošnim glasom, razgalila je srca prisutne publike, pevajući pesme o Kosovu i Metohiji. Ovaj put, svoje učešće uzeli  su  mladi guslar Darko Cupara i etno pojci, sestre Jana i Jovana Ljiljanić.

Novinar Mihailo Medenica je  biranim rečima govorio Peđi i značaju njegovanja kulture sećanja. Mladi glumac Uglješa Čolović, recitovao je pesmu Milana Rakića “Na Gazimestanu”. Guslar Nikola Tošić, član nedavno osnovanog guslarskog udruženja “Predrag Peđa Leovac” iz Novog Sada, premijerno je odguslao pesmu, koju je posvetio Peđi. Program je završen još jednim fantastičnim nastupom Tijane Vučetić.

 

NAJBOLjI MEĐU MNAJBOLjIMA

Predrag Peđa Leovac potporučnik Vojske Jugoslavije poginuo je u  sukobima sa albanskim teroristima, u rejonu karaule Košare 1999. godine. Nakon ranjavanja na Svetu Petku 1998. godine, mogao je da ostane na bolovanju kod kuće. Geler od mine prošao mu je kroz donju vilicu, naneo teške povrede.

To ga nije sprečilo da se,  posle nekoliko meseci, nedovoljno oporavljen, i uprkos zakazanim dodatnim hiruškim intervencijama, vrati na karaulu Košare kako bi pomogao saborce u odbrani Otadžbine od kopnene agresije na teriroriju SRJ. Nezaraslih rana, napušta svoj dom u februaru 1999. godine.

Pokušavajući da se vrati granični kamen, C-4, sa kojeg je bila potisnuta VJ, 14. aprila 1999. godine, na samo nekoliko koraka kojim bi izvršio postavljeni mu zadatak, Leovac biva smrtno pogođen snajperom. Metak mu je završio u vratu, prekinuvši lančić sa krstom. Njegovi saborci su ga na šatorskom krilu doneli do karaule, a preminuo je na putu prema Đakovici. Tada je imao nepune 24 godine.

Imenom Predraga Peđe Leovca je nazvana pljevaljska ulica u kojoj je živeo, kao i karaula na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Kada je čuvanje granica od vojske preuzela policija u Crnoj Gori, tabla sa Peđinim imenom je skinuta. Pre nekoliko godina osnovan je Kulturni centar „Predrag Peđa Leovac“ u Pljevljima koji baštini sećanje na ovog heroja i bavi se humanitarnim radom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)