ŠTRAJK OD PONEDELJKA: Šta je naljutilo izabrane lekare u Crnoj Gori?

I. D. S.

01. 06. 2023. u 12:38

NOVIM kolektivnim ugovorom izabranim lekarima u Crnoj Gori načinjena je velika nepravda, tvrde u njihovom sindikatu. Inako preveliki obim posla se dodatno uvećava, kvalitet usluge koje pružaju umanjuje, a plate su značajno umanjene

ШТРАЈК ОД ПОНЕДЕЉКА: Шта је наљутило изабране лекаре у Црној Гори?

Foto: D. Milovanović

Kako u Ministarstvu zdravlja nisu želeli sastanak sa Sindikatom izabranih doktora, lekari za subotu najavljuju protest. Već od ponedeljka kreću i u štrajk, pa će tokom smene primati 30 pacijenata, koliko predviđa norma.

- Novim kolektivnim ugovorom povećan je broj pacijenata koje će voditi jedan lekar i to na 2.000. To znači da bismo mi na dnevnom nivou trebalo da primimo još više pacijenata, nego što primamo trenutno, a mi normu koju je preporučio Fond za zdravstvo, od 30 pacijenata, uveliko prebacujemo. Jedan lekar dnevno primi 60, pa i do 80 pacijenata, kako koji dan. A većim brojem pacijenata kod jednog lekara taj broj će se još dodatno uvećati - navodi Marijana Simonović ispred Sindikata izabranih doktora.

Šćekić: Imaju najveće plate u regionu

MINISTAR zdravlja Dragoslav Šćekić tvrdi da plate u zdravstvu nisu male, da su izabrani lekari nerealni i da "dramatizuju".

- Smatram da je ponašanje lekara previše dramatično. Trenutno su plate u crnogorskom zdravstvu najviše u regionu, a i šire. U ovom momentu prosečna plata izabranih lekara iznosi 1.615 evra, prosek za specijaliste je 2.065 evra, supspecijaliste 2.538. Da, to su njihove plate, oni su ih zaradili i ja sam saglasan da svako treba da se bori za svoja prava. Ali moramo biti realni. Ipak, siguran sam da većina izabranih lekara nije u ovom protestu, jer su sigurno zadovoljni svojim platama - poručio je ministar.

Kako napominje, osim većeg obima posla, to znači i manji kvalitet usluge, jer lekari neće imati dovoljno vremena da se posvete svakom pacijentu, te veće gužve u Domovima zdravlja.

Doktorima je novi kolektivni ugovor doneo i nezadovoljstvo zaradama, koje su, kako navode u sindikatu, od januara umanjene za 200 do 600 evra.

I Odbor medicinskih sestara i tehničara Sindikata slobodnih radnika Kliničkog centra najavio je protest ispred Ministarstva zdravlja, ali za ponedeljak u 15 časova.

- Zahtevi medicinskih sestara i tehničara znače i linearno povećanje zarada i ostalom delu zdravstva, a koji čine medicinski saradnici, odnosno nemedicinski kadar. Kroz izmene i donošenje novog Granskog ugovora tražimo celokupnu intervenciju prema povećanju koeficijenata svima, da nam se ne bi desilo da se izmenama ponovo zaboravi nemedicinski kadar, kako je to urađeno 2021. godine - poručuju iz sindikata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije