OSTAVKA ILI SMENA: Potresi u vrhu bezbednosnog sektora Crne Gore, direktor Uprave policije Zoran Brđanin u procepu

V.K.

29. 03. 2023. u 23:00

SUDBINA direktora Uprave policije Zorana Brđanina izvesna je. Čeka se da podnese ostavku ili da ga smene nadležni organi. Predsednik Vlade Dritan Abazović ocenio je na sednici Veća za nacionalnu bezbednost i odbranu, da Brđanin treba sam da ode sa funkcije, nakon što je uhapšen njegov najbliži saradnik Dejan Knežević zbog navodne povezanosti sa kavačkim kriminalnim klanom.

ОСТАВКА ИЛИ СМЕНА: Потреси у врху безбедносног сектора Црне Горе, директор Управе полиције Зоран Брђанин у процепу

Vlada Crne Gore

- Brđanin je morao da bude svestan ko šta radi unutar sistema. Trebalo bi da podnese ostavku. Rekao sam mu da bi to bilo najbolje za njega, ali ne bih da insistiram. Nije isključeno da Brđanin bude smenjen na prvoj sednici Vlade. Ministru policije Filipu Adžiću dao sam odrešene ruke da očisti Upravu policije u skladu sa zakonom i da nema nikakve restrikcije da preduzme bilo koje mere prema bilo kojem službeniku - rekao je Abazović.

Pre dve godine direktor policije Zoran Brđanin za pomoćnika direktora sektora za borbu protiv organizovanog kriminala postavio je upravo Kneževića, koji je uhapšen pre nekoliko dana zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju i odavao službene tajne pripadnicima "kavačkog klana". Knežević je negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret. Određen mu je pritvor do 30 dana.

ZAHVALNICA?

KNEŽEVIĆU je zbog "doprinosa u suzbijanju delovanja organizovanih kriminalnih grupa" pre dve godine zahvalnicu uručio tadašnji vicepremijer, a sadašnji premijer Dritan Abazović. U dosadašnjoj karijeri Knežević se uglavnom bavio borbom protiv krijumčarenja narkotika.

Zbog toga što su pod optužnicom da su sarađivali sa članovima organizovanih kriminalnih grupa uhapšeni najbliži saradnici direktora Uprave policije, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je kazao da se od Brđanina očekuje ostavka.

- Ti ljudi, dok su obavljali svoje funkcije, pružili su doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala. Međutim, neki od tih ljudi u Upravi policije, prema određenim pojedincima iz kriminalnih struktura, nisu delovali onako kako se očekivalo. Nakon zahteva premijera da Brđanin podnese ostavku, očekujem da prevlada razum i da on podnese ostavku. Ako se to ne desi, kao Vlada ćemo naći način da se vrati poverenje u institucije - kazao je Adžić.

Funkcioner Demokrata i poslanik Momo Koprivca saopštio je da je Brđanin imao objektivnu orgovornost, što treba da utvrde i nadležni organi.

- Na osnovu izveštaja Evropola, ističu se jako dobre privatne i poslovne relacije Brđanina sa Dejanom Kneževićem. Za jačanje ugleda neke tako bitne institucije u međunarodnim krugovima bitno je da se uklone sve senke i hipoteke. Na vrhu Uprave policije mora biti osoba za koju nema ni sumnje u vezi umešanosti sa tim osobama - kategoričan je Koprivica, podsetivši da je Brđanin iskazao otvorenost pred Skupštinom Crne Gore, na svim kontrolnim saslušanjima pred parlamentarnim odborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori