MILO "VIDI" POBEDU, ANDRIJA ŽELI SLOGU: Evo kome analitičari daju najveće šanse za pobedu

V. KADIĆ

03. 03. 2023. u 13:39

HOĆE li Crna Gora na predsedničkim izborima 19. marta dobiti novog šefa države ili će aktuelni Milo Đukanović ostati "do penzije" i svoj mandat produžiti i narednih pet godina?

МИЛО ВИДИ ПОБЕДУ, АНДРИЈА ЖЕЛИ СЛОГУ: Ево коме аналитичари дају највеће шансе за победу

Foto V. K.

Na njima se Đukanović bori za treći mandat predsednika i u slučaju da pobedi, on će biti jedan od najdugovečnijih vladara u modernoj istoriji, jer bi s tim mandatom ubeležio 37 godina vlasti!

Predstojeći izbori su četvrti od obnove crnogorske nezavisnosti i sedmi od uvođenja višepartijskog sistema. Za razliku od prethodnih, očekuje se da ovi izbori posle političkih promena koje su se desile pre dve i po godine budu najneizvesniji od 2006. Održavaju se u nimalo vedroj atmosferi žestokih podela u narodu koju prati duboka politička i institucionalna kriza. Vlada premijera Dritana Abazovića, kojoj je izglasano nepoverenje 19. avgusta prošle godine, funkcioniše u tehničkom mandatu, a Ustavni sud Crne Gore tek je izašao iz višemesečne blokade koja je trajala od minulog septembra.

U trci za predsedničku rezidenciju na Cetinju su Milo Đukanović (DPS), jedan od lidera DF Andrija Mandić, zatim Jakov Milatović (Pokret Evropa sad), Aleksa Bečić predsednik Demokratske Crne Gore, Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore, te poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, dok influenser Jovan Radulović još prikuplja potpise. Ako dođe do drugog kruga, izborna priča se nastavlja 2. aprila.

Foto V. K.

Za pobednike parlamentarnih izbora 2020. godine ovi predsednički biće dobar test da se vidi da li je proteklo vreme od pada bivšeg režima ohrabrilo građane Crne Gore da u odlučujućem drugom krugu daju glas predstavniku skupštinske većine. Očekuje se da izbori odrede sudbinu DPS, koji u međuvremenu nije uspeo da se reformiše, već na svim poljima beleži trend pada. Pokazaće se i moć Mila Đukanovića koji se i dalje ne predaje, iako je značajno uzdrman nakon parlamentarnih i lokalnih izbora. Ovo je njegova poslednja šansa da povrati svoju i moć DPS.

Iako su do izbora ostale dve sedmice analitičari su uvereni da je drugi krug neizbežan, i da će se u njemu sigurno naći Đukanović i Mandić ili Milatović, dok se manje šanse daju Bečiću. Učešće Draginja Vuksanović Stanković neće mnogo zabrinuti Đukanovića u prvom krugu, iako će ona uzeti deo procrnogorskih glasova, što ga, opet, neće ozbiljnije ugroziti. Međutim, s druge strane, glasovi pobednika poslednjih parlamentarnih izbora biće rasuti na Mandića, Bečića i Milatovića. Međutim, jedan od lidera DF Milan Knežević izjavio je da očekuje od predstavnika Evrope sad i Demokrata da u drugom krugu podrže Andriju Mandića.

- Ako to bude Aleksa Bečić, mi ćemo ga podržati, kao i Jakova Milatovića, ali ih pozivamo da sednemo za sto i potpišemo sporazum koji će nas na to obavezati - saopštio je Knežević.

Podršku Mandiću dali su Pokret za promjene, Radnička partija, Socijalistička narodna partija, dok Milu Đukanoviću podrška stiže od tradicionalnih saveznika iz suverenistčkog bloka SDP, Socijaldemokrata i Liberalne partije.

Podgorički politički analičar Srđan Vukadinović kaže za "Novosti" da u prvom krugu niko ne može očekivati pobedu.

- Ja sam još ranije prognozirao da će Đukanović biti kandidat DPS, jer oni iz njegovog štaba ne smeju rizikovati. Izbori koji slede pokazaće da li se i dalje nastavlja pad DPS. Traži se odgovor na pitanje - hoće li se ta partija marginalizovati kao stranka - kazao je za "Novosti" Vukadinović.

Svoju kampanju predsednik države počeo je u varošici Petnjica na severu Crne Gore, pa u Beranama odakle je poručio da ima pobedničku viziju koja se ostvaruje, dok lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić poziva građane na pomirenje i zajedništvo u Crnoj Gori. Već na startu pokazalo se da se radi o profesionalno dobro organizovanoj kampanji koja ne seje mržnju i podele u narodu.

Ilustracija V. N.

I ostali kandidati parlamentarne većine šalju poruke mira i zajedništva. Tu je i Jakov Milatović, kandidat Pokreta Evropa sad, nakon što je Državna izborna komisija odbila kandidaturu Milojka Spajića zato što se ispostavilo da ima prebivalište u Beogradu i državljanstvo Srbije.

Od 1990. godine svi predsednici Crne Gore su bili iz DPS. Pre Mila Đukanovića, predsednik Crne Gore je bio Filip Vujanović i to u tri mandata, od 2003. do 2018. godine, a pre njega upravo Đukanović i to u jednom mandatu, nakon što je u oktobru 1997. pobedio na neposrednim izborima Momira Bulatovića. Đukanović je na poslednjim izborima 2018. godine pobedio kandidata koga je podržala tadašnja opozicija Mladena Bojanića.

Mandat 5 godina

MANDAT predsednika Crne Gore traje pet godina. Da bi kandidat pobedio u prvom krugu potrebno je da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih birača. Ukoliko se to ne desi, u drugom krugu nadmeću se dva kandidata sa najvećim brojem osvojenih glasova. Drugi krug se održava dve nedelje kasnije. Potreban broj potpisa podrške birača za kandidaturu za predsednika Crne Gore iznosi 8.101.

Foto Revija Fokus

Nasmejao Đokovića na žabljaku

PODGORIČKI infuenser Jovan Radulović, kako veruju stručnjaci, neće moći da računa na veću podršku naroda, s ozbzirom na to da nije mogao da obezbedi ni dovoljan broj potpise za kandidaturu. Njemu je falilo 2.100 potpisa.

Poznat je po virtuelnom snimku na kome grli najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića, u kome se Nole smeje na vic koji mu je Jodžir ispričao. Njih dvojica sreli su se na Žabljaku prošle godine, a Radulović mu je ispričao vic o Federeru i Nadalu:

- Nole, slušaj ovo... Igraju ovaj Nadal i Federer, i sad prebacuju, igraju dobro...

- Ko je to - upitao je Đoković.

- Ko je to... Onaj mali, iz Švajcarske... Dobija ga Federer, i okreće se Nadal i kaže:

"Brate, znaš li ti da sam ja Đoković za tebe" - završio je influenser posle čega su se dugo smejali.

URA: Podrška Bečiću ili Milatoviću

LIDER Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je da će njegova stranka, najverovatnije u nedelju, doneti odluku koga će podržati na predsedničkim izborima

- Moj stav je kao i ranije jasan. Podržavamo građanske kandidate. Milim da su Aleksa Bečić i Jakov Milatović veoma dobri kandidati. Mislim da će podrška ići ka jednom.

Moja poruka je da država dobije novog predsednika - rekao je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)