„SUŠĆEPAN, CRKVA, OBIČAJI, VERONAUKA“: Knjiga čuvar i promoter tradicije i etnografije srpskog naroda

V.V.

15. 02. 2023. u 12:21

Knjiga troje autora, Gorana Komara, Nebojše Raša i Teodore Pantelić, „Sušćepan, crkva, običaji, veronauka“ sabrala je najvažnije narodne običaje ovog kraja za slavu, Božić, svadbu i Vaskrs, rečeno je na promociji. Takođe, sačuvala je bogatu tradiciju hercegnovskog zaleđa, značajan je prilog istoriji Srpske pravoslavne crkve i etnografiji srpskog naroda.

„СУШЋЕПАН, ЦРКВА, ОБИЧАЈИ, ВЕРОНАУКА“: Књига чувар и промотер традиције и етнографије српског народа

Foto: V.V.

Nebojša Rašo podsetio je da mnoga predanja ukazuju da je selo Sušćepan vezano za Hercega Stefana Kosaču, da je on ovde podigao crkvu,  da se njegov grob nalazi u selu na šta ukazuje i toponim Šćepan gora. Sušćepan je i mesto zadužbinara. Leso Antunović tako je polovinu kuće u Herceg Novom ostavio da bi obezbedio školovanje siromašne dece iz Sušćepana. Osim toga, prema Rašovim rečima crkvu Svetog Stefana krasi ikona dar Lesa Antunovića, a rad je poznatog majstora Stanka Lepetića.

-Lesova udovica Anđa kada je puklo zvono na crkvi, dala je sredstva da se napravi novo, ispričao je Rašo i  podsetio da je Sušćepan prvo selo koje je svojim sredstvima obnovilo crkvu, oštećenu u zemljotresu 1979. godine. Meštani su to uradili u vreme „kada je crkva bila na margini društvenog života“ naglasio je Rašo.

Crkvica Svetog Arhiđakona Stefana u Sušćepanu opstajala je i u velikim i burnim istorijskim i političkim događajima koji su se odigravali na ovim prostorima, nastavio je Goran Komar, uz ocenu da je  punu emancipaciju ovo mesto dobilo u vreme osnivanja Topaljske komunitadi 1718. godine.

-Brojni njegovi žitelji su učestvovali u upravnim telima Topaljske komunitadi dok je god ona trajala, objasnio je Komar i istakao sušćepanskog glavara Pera Lučića.

Koliko meštani drže do tradicije i vere možda najbolje ilustruje kazivanje  veroučiteljice Marije Pantelić,koja je istakla da je prvi  čas veronauke ovde održan pre 16 godina.

-Tada je prisustvovalo samo nekoliko đaka, a danas ih je toliko da im je učionica mala da bi svi stali.Ta Škola veronauke  generacijama oblikuje decu i mlade, među kojima postoji veliki broj talentovane dece… a naš cilj nije da ih učimo samo o našoj crkvi i religiji, već i kako da budu dobri ljudi, da kod njih razvijemo empatiju,dobrotu i velikodušnost, kazala je Pantelić.

I ideja za objavljivanje knjige potekla je od meštana, podsetio je predsednik crkvenog odbora Predrag Sladović i iskazao zahvalnost Voju Pantoviću, Radivoju Stjepčiću, pokojnima Svetozaru Sladoviću i Dušanu Grbiću, koji su u ovim teškim trenucima uspeli da održe i sačuvaju naše običaje.  

Promociju su organizovali Srpski soko Herceg Novi, Društvo za arhive i povesnicu hercegnovsku i Srpsko pravoslavni odbor Sušćepana, a da knjiga bude objavljena pomogli su Opština Herceg Novi, Herceg fest i brojni donatori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)