ZAVRŠAVA PREKOGRANIČNI PROJEKAT „POPLAVE I POŽARI“ – Uspešna saradnja četiri opštine od opremanja do edukacije

V.V.

11. 12. 2022. u 13:13

PROJEKAT prekogranične saradnje „Poplave i požari“ u kome su partneri bile opštine Herceg Novi, Konavle, Trebinje i Ravno, koji je započeo u avgustu 2020. a zvanično završava 14. decembra ove godine, ocenjen je na završnoj konferenciji u hercegnovskoj Gradskoj kafani, kao jedan od najznačajnijih projekata finansiranih iz međunarodnih fondova. Uspešno je realizovan velikim zalaganjem svih projektnih timova.

ЗАВРШАВА ПРЕКОГРАНИЧНИ ПРОЈЕКАТ „ПОПЛАВЕ И ПОЖАРИ“ – Успешна сарадња четири општине од опремања до едукације

Foto: V.V.

Predsednik SO Herceg Novi i član projektnog tima Ivan Otović istakao je u prvi plan važnost saradnje u oblasti zaštite od elementarnih nepogoda a potom i nabavku nove opreme.Prema njegovim rečima za Opštinu Herceg Novi u proteklom periodu nabavljeni su dron, vatrogasna odela, čizme, klupe a stići će uskoro i dva vatrogasna vozila. Otović je apostrofirao i značaj projekta u učvršćivanju veza između prekograničnih opština.

- Suština ovih Intereg programa je povezivanje i pospešivanje saradnje opština koje gravitiraju jedne ka drugima, pogotovo u oblasti zaštite od elementarnih nepogoda, pre svega požara i poplava.

Otović je podsetio da je prethodnih godina bilo dosta akcidentnih situacija u kojima su službe zaštite i spašavanja zajednički delovale, pa su tako osnažile veze, uspostavile nova partnerstva, nabavile opremu, i zbog toga ocenjeno je da je ovo jedan od najvažnijih projekata koje je Opština Herceg Novi sprovela, a koji je finansiran iz međunarodnih fondova.

Menadžer projekta Jovan Subotić naglasio je da je rad na ovom projektu bio predan, sistematski, detaljan i, što je najbitnije, zajednički, a osim u opremanju najznačajnija dobit je u edukaciji i saradnji. Subotić je naveo i da osim individualne opreme za vatrogasce Opština Herceg Novi dobija navalno vatrogasno vozilo, ATV vozilo, čamac, potopne i plutajuće pumpe, agregate, motorne testere i kao najvažnije zajednički komunikacioni centar koji je već osposobljen u zgradi Službe zaštite i spašavanja.

Vrednost celog projekta je nešto više od 1,8 miliona evra, učešće EU fondova je 85 odsto. Opština Herceg Novi dobija 541 hiljadu, a od toga je 300 hiljada evra vrednost opreme.

Taj iznos je za vatrogasne službe jako ozbiljna investicija, smatra Nataša Tučić iz Trebinja. Ona je izrazila nadu da će saradnja biti nastavljena.Projekat je bio izuzetno važan i za opštinu Ravno koja je najmanja po broju stanovnika ali ima najveću površinu, što predstavlja poseban problem za vatrogasce.

Perica Pušić iz uz podsećanje da su još 2018. godine počele razmene ideja i osmišljavanje projekta, naglasio važnost pravovremenog delovanja vatrogasnih službi koje su centralna služba sigurnosti na lokalnom nivou. Informisao je i da je Vatrogasna služba u Konavlima zahvaljujući ovom projektu nabavila veliko navalno vozilo i manje vozilo za intervencije u prirodnim katastrofama,a tu je i dron koji će služiti za ranu detekciju požara kako bi se moglo pravovremeno delovati.

Na završnoj konferenciji prikazana su dva kratka filma o projektu, a član hercegnovske Službe zaštite i spašavanja Vidak Vuković predstavio je mogućnosti koje pružaju novi dronovi i zajednički integrisani sistem za prikupljanje i analizu podataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!