DOGOVOR, ILI BORBA: DPS poziva da se odustane od Zakona o predsedniku

V. K.

02. 11. 2022. u 20:41

PREDSEDNIŠTVO Demokratske partije socijalista pozvalo je večeras da se odustane od Zakona o predsedniku i da su spremni za dogovor oko Ustavnog suda ili će krenuti u vaninstitucionalnu borbu.

ДОГОВОР, ИЛИ  БОРБА:  ДПС позива да се одустане од Закона о председнику

Foto D. Milovanović

Iz Predsedništva DPS su kazali da su, na današnjoj sednici kojom je predsedavao predsednik Milo Đukanović, konstatovali da je donošenjem Zakona o predsedniku na jučerašnjoj sednici Skupštine Crne Gore parlamentarna većina grubo narušila Ustav i ugrozila ustavni poredak u zemlji.

- Ovakav akt brutalnog pravnog nasilja nastavak je politike destrukcije koja ima za cilj institucionalno razarenje Crne Gore kako bi se država učinila nefunkcionalnom, i tako stekao alibi za finale projekta koji znači ukidanje suvereniteta, a potom i nezavisnosti obnovljene na referendumu 2006. godine. Protagonista ovakvog scenarija je proruski izvođač radova velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori - Demokratski front. Nažalost, takvom njihovom naumu su se pridružile i stranke koje se makar deklarativno zalažu za evropski put Crne Gore - navodi se u saopštenju Predsedništva DPS, dodajući da je "DPS kao državotvorna stranka uvek davala doprinos izgradnji institucija i njihovom osposobljavanju da svojom nezavisnošću i kvalitetom rada doprinose razvoju društva i napretku države".

U saopštenju su takođe naveli da sa žaljenjem konstatuju da je jučerašnjim usvajanjem Zakona o predsedniku obesmišljena uloga i Skupštine Crne Gore.

- Ukoliko parlamentarna većina ostane pri stavu da ovakav zakon treba da postane deo pravnog poretka države, onda dalje delovanje kroz institucije sistema gubi svaki smisao. Zbog svega navedenog, kao i alarmantne društvene situacije koja ovih dana doživljava kulminaciju nakon dvoipogodišnje krize koja je započela nakon poslednjih parlamentarnih izbora, po poslednji put pozivamo sve političke subjekte u zemlji, a posebno one koji tvore juče nesporno potvrđenu parlamentarnu većinu da sednemo za sto i kroz stvarni dijalog dođemo do rešenja koje će značiti stvaranje preduslova za punu funkcionalnost Ustavnog suda i za organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora nakon kojih bi Crna Gora dobila stabilnu, nacionalno odgovornu, političku i evropsku Vladu - poručili su iz Predsedništva DPS, uz poziv  da se proces izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak i da se pokuša doći do dogovora o izboru četvoro sudija što bi kako dodaju sprečilo dalje urušavanje državnog sistema donošenjem antisistemskih, antiustavnih zakona poput jučerašnjeg.

Takođe se u saopštenju DPS-a navodi da "Ukoliko ovaj, poslednji poziv, ne urodi plodom, i ukoliko do kraja nedelje ne otpočne proces izbora sudija Ustavnog suda, i ne bude se odustalo od namere da se vrši ustavnu puč kroz instaliranje u pravni sistem Zakona o predsedniku, biće potpuno jasno da je svako institucionalno delovanje obesmišljeno,i da u toj situaciji jedino preostaje da borbu za institucije, kako su naveli, izmeste izvan institucionalnih okvira, jer one očigledno više ne postoje."

- Od odgovora koji očekujemo do kraja radne nedelje zavisiće i dalji potezi Demokratske partije socijalista - ističe se u saopštenju Predsedništva DPS.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)