MOMENAT ZA NABAVKU ZALIHA: Cene u trgovinama u Crnoj Gori i dalje ne padaju, bez obzira na to što se smanjuju na berzama

Z.Z.

02. 08. 2022. u 07:18

NA berzama već tri meseca padaju cene žitarica, kukuruza, biljnog ulja, šećera.

МОМЕНАТ ЗА НАБАВКУ ЗАЛИХА: Цене у трговинама у Црној Гори и даље не падају, без обзира на то што се смањују на берзама

Foto Z. Jovanović

Te povoljnosti treba iskoristiti za formiranje robnih rezervi, kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje i da ne bi smo zavisili od eventualnih zabrana izvoza kojem pribegavaju pojedine zemlje pod pritiskom krize. To su ocenili Lidija Rmuš iz Privredne komore i analitičar Mirza Mulešković. Konstatuju da se u ovom trenutku i pored nižih cena na berzama neće smanjiti cene osnovnih životnih namirnica u trgovinama, jer su zalihe obezbeđene za minimum dva meseca po cenama koje su u trenutku uvoza bile na maksimumu.

Na berzama sedmicama unazad padaju cene. Svetska organizacija za hranu beleži blagi pad prethodnog meseca, pa su cene prehrambenih proizvoda prosečno deset odsto niže nego u martu ove godine, ali 23 procenta više nego u uporednom periodi 2021. Konkretno, pale su cene žitarica, biljnog ulja, šećera, a skočile mesa i mleka.

- Cene pšenice na berzi smanjene su za 5,7 odsto u junu ove godine u odnosu na maj, ali su porasle u odnosu na jun lane skoro 50 procenata. Cene ulja smanjene su 7,6, a šećera za tri i po procenta. Međutim, beleži se rast cena mesa za nepuna dva procenta. Najviše je poskupela piletina koja se najviše traži, a tržištu nedostaje zbog ptičjeg gripa. Preko četiri odsto poskupeli su mlečni proizvodi, odnosno ako se posmatra jun prošle godine 25 procenata - navela je sekretarka Odbora za poljoprivredu i prehrambenu industriju pri Privrednoj komori Lidija Rmuš.

Pad cena prehrambenih prizvoda povoljan je trenutak za nabavku tih roba, pa je i pravo vreme da se kod nas ubrzaju procedure formiranja rezervi.

- Mi robne rezerve moramo što pre da formiramo. Ne smemo gubiti ni jedan trenutak, kada imamo globalnu neizvesnost na tržištu kako bi smo imali sigurnost snabdevanja. Ne moramo da zavisimo od toga da li će neka država zabraniti izvoz ili ne, da li će biti proizvoda ili ne - konstatovala je Rmuš.

I ekonomski analitičar Mirza Mulešković kaže da sadašnja kretanja na tržištu treba iskoristiti za nabavku dodatnih količina proizvoda, kako bi smo imali stabilnost uoči jeseni koja će prema sadašnjim procenama biti neizvesna.

I Rmuš i Mulešković ocenjuju da sada nije realno očekivati pad cena prehrambenih proizvoda u maloprodaji, jer su se trgovine, kako kažu, snabdele u ranijem periodu kada su cene na berzama bile visoke.

CENE DIKTIRA DALjI PAD

- ZA očekivati je da će se tromesečna pozitivna kretanja na tržištu odraziti na smanjenje cena i kod nas. Naravno, ako i dalje na berzama bude beležen pad cena prehrambenih proizvoda, jer je reč o berzanskoj robi koju mi uvozimo, a ne proizvodimo - kazala je Rmuševa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)