PRETRES MOŽURE DO VRHA DRŽAVE: Otvara se parlamentarna istraga i formira anketni odbor u vezi sa izgradnjom vetroelektrane

V.KADIĆ

01. 08. 2022. u 08:45

SKUPŠTINA Crne Gore usvojila je odluku o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa i drugih u vezi sa projektom izgradnje vetroelektrane na Možuri.

ПРЕТРЕС МОЖУРЕ ДО ВРХА ДРЖАВЕ: Отвара се парламентарна истрага и формира анкетни одбор у вези са изградњом ветроелектране

Foto skupstina-me

Za odluku koju su predložili klubovi Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore je glasalo svih 78 prisutnih poslanika.

Ovo je drugi put da se predlaže parlamentarna istraga za Možuru. Prethodni put je to bilo za vreme vladavine DPS. Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata i manjinskih partija. Tada, ovaj predlog nije dobio potrebnu većinu da bude uvršten u dnevni red Skupštine.

Razlozi otvaranja parlamentarne istrage i obrazovanja odbora sadržani su u činjenici da se radi o velikoj međunarodnoj korupcionaškoj aferi, čiji kraci vode do Crne Gore i posla u vezi sa davanjem u zakup, izgradnjom i radom vetroelektrane na Možuri.

- Nažalost, kao žrtvu imamo novinarku sa Malte, Dafnu Kauranu Galiciju koja je svojim životom platila zbog činjenica do kojih je došla, a čiji je sin, takođe istraživački novinar, Metju Kauran Galicija izjavio da je njegova majka u vreme kada je ubijena, istraživala sve ljude koji su bili uključeni u ovaj dogovor u Crnoj Gori. Vrh vlasti na Malti, koji je zbog ove afere morao da podnese ostavku, u ovom poslu je bio povezan sa određenim krugovima tadašnje vlasti u Crnoj Gori - navodi se u predloženoj odluci, dodajući da je prisutna osnovana sumnja da je rad nadležnih organa, pojedinaca iz vrha vlasti i nekih crnogorskih firmi bio protivzakonit.

"Možura" sporna od početka, Foto Bemaks

Takođe se navodi da su država i građani kao poreski obveznici u ovom poslu, pretrpeli višemilionsku štetu, a da Vlada Crne Gore i drugi nadležni organi nisu preduzimali mere, koje su po Ustavu bili dužni preduzeti.

- Odbor će u sprovođenju parlamentarne istrage zahtevati da mu se dostave odgovarajuće odluke, ugovori i drugi akti nadležnih državnih i lokalnih organa, kao i podatke o ponudama, uplatama, cenama opreme i svim finansijskim transakcijama - piše u predlogu DF-a.

Cilje je i da odbor utvrdi eventualno postojanje političke odgovornosti konkretnih osoba, da pokrene kod nadležnih organa postupke eventualne krivično-pravne i građevinsko-pravne odgovornosti, kao i da pokrene postupke za poništenje ugovora i akata koji su doneti na štetu Crne Gore i da nađe način za obeštećenje. U predlogu odluke je navedeno da bi odbor imao obavezu da pripremi izveštaj o istrazi u roku od 120 dana od trenutka stupanja na snagu odluke.

POZIV DA SE PROCESUIRA MILO

POSLANIK DF Jovan Vučurović kazao je da aferu "Možura" treba pokrenuti sa mrtve tačke.

- Podsećam na izjavu premijera Dritana Abazovića koji je svojevremeno poručio tužilaštvu da mora privesti Mila Đukanovića zbog ovog posla i pozvao ga da poništi ugovor za Možuru. Pozivam SDT da, na osnovu saznanja koja ima Dritan Abazović, ipak pozove ili procesuira predsednika Crne Gore i da povodom ovog slučaja ispita Abazovića i proveri njegove navode - kaže Vučurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije