SVETI SAVA IM JE ZLOČINAC: Crnogorski ekstremisti nastavljaju sa širenjem mržnje prema SPC

V. K.

26. 07. 2022. u 17:13

POVODOM obeležavanja 50 godina od razure Njegoševe kapele na Lovćenu, (1972) Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje sutra okrugli sto na tu temu.

СВЕТИ САВА ИМ ЈЕ ЗЛОЧИНАЦ: Црногорски екстремисти настављају са ширењем мржње према СПЦ

Ostaci kapele na Ivanovim koritima / Foto - dokumentacija "Novosti"

U Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici prethodno će mitropolit Joanikije sa sveštenstvom služiti Svetu liturgiju. Sećanje na taj događaj koji je obezglavio Lovćen i Crnogorce izazvao je oštre reakcije ekstremista.

- Crnogorski patriote svih vera i uverenja koji iskreno vole slobodu, pravdu, svoju Crnu Goru, a ujedno poštuju antifašitičko nasleđe Crne Gore koji je ujedno temelj njene novije državnosti su u cilju zaštite Njegoševog mauzoleja od velikosrpskih nacionalista i  Crkve Srbije 10. oktobra 1990. godine na Ivanovim koritima formirali „Lovćenske straže - saopšteno je iz ovog pokreta. 

Tom prilikom članovi su, kažu, dali svevremeni zavet i položili zakletvu:

- Mi Dukljani, sabrani danas pod Lovćenom da odbranimo simbol Crne Gore, Zete i Duklje, našu svetu planinu Lovćen, zaklinjemo se da će rušilačka noga naših vekovnih neprijatelja kročiti na Lovćen samo preko nas mrtvih.

Oglasila se i Grupa građana sa Cetinja:

-Još Vlada nije ni potpisala tzv. Temeljni ugovor sa SPC, a već su popovi te svetosavske sekte uzbičili i najavljuju svoj desant na Lovćen.

- Nećemo trošiti reči da objasnimo premijeru veleizdajniku simboliku lovćenske svetinje jer je ta simbolika njemu nedokučiva. Umesto toga pozivamo tuđe sluge da se manu Lovćena, a mi im tvrdo poručujemo da dok je i potonjega Crnogorca nećemo dozvoliti tuđu kapu na vrh Lovćena niti skrnavljenje crnogorske svete planine od strane vračeva zločinačke svetosavske pseudohrišćanske organizacije SPC, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna